Zaštita od sunca / SHUTTERSTOCK
16/07/2023 u 15:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dr Ivana Vučeljić, specijalista dermatovenerologije: Prekomjerno izlaganje sunčevim zracima izaziva dugotrajna oštećenja kože

Prekrijte kožu zaštitnom odjećom, uključujući šešir i naočare za sunce kad god je to moguće. Koristite preparate za zaštitu od sunca koji nude odgovarajući nivo zaštite za vašu kožu, kaže dr Vučeljić

Sigurno je da ste već čuli da je koža najveći organ ljudskog organizma čija površina ide i do dva kvadratna metra. Koža je naša granica ka spoljašnjem svijetu i samim tim ima značajnu ulogu u odbrani od virusa i bakterija. Osim toga ima ulogu u regulaciji tjelesne temperature i održavanju nivoa tečnosti u tijelu. Međutim, premda je borac protiv negativnih uticaja iz neposredne okoline, veoma je osjetljiva i lako reaguje na spoljašnje nadražaje koji je oštećuju. Zdrava koža odraz je zdravlja cijelog organizma. Protivno savremenim bjuti trendovima, važno je istaći da je zdrava koža prije svega zdravstveni, pa tek onda estetski fenomen.

Dr Ivana Vučeljić, specijalista dermatovenerologije iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti Beograda koja odrinira i u Crnoj Gori, kaže da prekomjereno izlaganje sunčevim zracima može da izazove dugotrajna oštećenja kože.

- Zaštitu od sunca važno je pružiti svakom dijelu našeg tijela. Važno je znati kako da zaštitite svoje tijelo, kako da odaberete preparat koji odgovara tipu i stanju vaše kože i kako da nanosite preparat kako biste obezbijedili zaštitu za tijelo tokom cijelog dana. Umjereno izlaganje suncu dobro je za naše zdravlje, ali prekomjerno izlaganje sunčevim zracima može da izazove kako kratkotrajna, tako i dugotrajna oštećenja kože - ističe dr Vučeljić.

Prema njenim riječima, reakcija kože na sunce zavisi od naših godina, tipa i stanja kože.

- Koža je na nekim djelovima tijela osjetljivija je i podložnija oštećenjima izazvanim suncem nego koža na drugim djelovima. Koža lica izložena je suncu svakoga dana i njoj je neophodna stalna zaštita od sunca. Koža tijela je deblja i manje izlozena spoljnim uticajima sredine, osim šaka i dekoltea. Sunce takođe drugačije utiče na različite tipove i stanja kože. Osjetljivije su osobe svjetlije puti i sa većim brojem mladeža - dodala je ona.

Naša sagovornica objašnjava i na koji način se najbolje možemo zaštiti od sunca.

- Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu i period kada je najintenzivnije sunčevo zračenje. Prekrijte kožu zaštitnom odjećom, uključujući šešir i naočare za sunce kad god je to moguće. Koristite preparate za zaštitu od sunca koji nude odgovarajući nivo zaštite za vašu kožu. Preparate nanosite temeljno i ponovo ga nanosite redovno, kako biste održali nivo zaštite. Preparati za zaštitu od sunca treba da stite kožu od UVA i UVB zračenje i da imaju hidrantnu bazu koja ujedno njeguje kožu. Preparati za zaštitu od sunca dostupni su u četiri različita nivoa zaštite: nizak (faktor 6 do 10), srednji (15 do 25), visok (30 do 50) i veoma visok (50+). Što je viši faktor zaštite to je bolje zaštićena vaša koža. Koristite preparate koji su posebno formulisani da zadovolje potrebe vaše kože - kazala je dr Vučeljić.

Zaštita od sunca je, kako ističe dr Vučeljić, značajna i zbog čestih alergija na sunce kada usled izlaganja dolazi do pojave osipa i svraba.

- Koža beba i djece je često osjetljiva na izlaganje suncu, naročito djece koja su sklona ekcemima. Sunce čini da se koža dodatno isuši što može dovesti do pogoršanja atopijskog dermatitisa. Posebno su osjetljive osobe sa bolestima lica, autoimunim bolestima kože, karcinomima i hroničnim bolestima. Nakon izlaganja suncu potrebna je hidratacija kože kako bi se održala adekvatna vlažnost kože - zaključila je dr Vučeljić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 02:17