Ilustracija / foto: Shutterstock
26/12/2023 u 22:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koliko često treba prati automobil zimi

Hladno i vlažno vrijeme nije najbolje vrijeme za pranje automobila, ali to ne znači da mu ne biste trebali pokloniti malo pažnje u hladnijim mjesecima

Uz redovno održavanje vitalnih djelova automobila poput promjene ulja, provjere tečnosti i filtera vazduha, vrijednost vašeg ljubimca sačuvaće i redovno pranje automobila.

Hladno i vlažno vrijeme nije najbolje vrijeme za pranje automobila, ali to ne znači da mu ne biste trebali pokloniti malo pažnje u hladnijim mjesecima.

Prema savjetima njemačkog ADAC-a (njemački automobilski klub), u zimskim mjesecima automobil treba prati jednako često kao i u ljetnjim. Dakle, perite ga prema vlastitoj percepciji čistoće, odnosno kada imate osjećaj da je vrijeme za pranje.

Iako se nameće teza da je automobil zbog mokrih puteva i soli zimi skloniji koroziji, to je istina samo u slučaju već prethodno oštećenih djelova. Novi i očuvani automobili bez problema odbijaju napade prljavštine.

Postoji li opasnost od pranja automobila zimi?

Da, postoji, posebno pri ekstremnim temperaturama od minus 10 i niže, jer tada topla voda "udara" u djelove automobila koji su upravo bili izloženi ledenoj hladnoći. Iako gumenim i plastičnim djelovima neće biti ništa, prethodno oštećene ili ponovo ofarbane lakirane površine mogle bi stradati.

I za kraj, važna preporuka vozačima: prije ulaska u auto-perionicu uklonite sve ostatke snijega i leda jer ih četke mogu povući poput brus-papira preko karoserije i napraviti vidljivu štetu.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:59