Ilustracija / SHUTTERSTOCK
26/08/2023 u 20:15 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Prof. dr Tamara Dragović: Hašimoto tiroiditis sve češći i kod djece

Može se javljati kod osoba oba pola, sve češće se uočava u dječjoj populaciji, kaže dr Dragović

Hronični limfocitni tiroiditis (poznat i kao Hashimoto tiroiditis) spada u kategoriju organ- specifičnih autoimunih bolesti endokrinog sistema. Može se javljati kod osoba oba pola, sve češće se uočava u dječjoj populaciji, ali se ipak najčešće javlja kod žena između 30 i 50 godine života- kaže prof. dr Tamara Dragović, specijalista endokrinolog iz Beograda, i stručni konsultant u ZU "Tesla Medical" Berane.

Prema njenim riječima, za ovo oboljenje je karakteristično hronično zapaljenje tkiva štitaste žlijezde koja nastaje kao posljedica autoimune interreakcije sopstvenih antitijela (autoantitijela) i pojedinih komponenti ćelija štitaste žlijezde (tireocita).

-Ovo permanentna inflamacija napreduje individualnim intenzitetom i izaziva oštećenje tireocita. U funkcionalnom smislu, hronični tiroiditis može biti praćen očuvanom, smanjenom ili pojačanom funkcijom štitaste žlijezde. U savremenom svijetu se ova bolest smatra najčećim uzrokom smanjene funkcije štitaste žlijezde (hipotireoza)- objašnjava dr Dragović i dodaje da se iz tog razloga pacijenti po pravilu, nemaju bilo kakve tegobe, osim periodičnih lokalnih smetnji u vidu osjećaja "težine" i "stezanja" u vratu.

Naša sagovornica navodi da sa napredovanjem oštećenja tireocita, nastupaju smetnje koje odgovaraju hipotireozi i one su takođe individualne (zamor, pospanost u toku dana, loš san, dobijanje na tjelesnoj masi, poremećaji menstrualnog ciklusa, ponekad i nemogućnost začeća.)

Prema njenim riječima, dijagnoza se postavlja na osnovu fizikalnog pregleda pacijenata, hormonskog statusa štitaste žlijezde, povišenog titra specifičnih antitijela i tipične ultrazvučne strukture tkiva štitaste žlijezde.

-Idealan hormonski status štitaste žlijezde je vrlo bitan preduslov normalnog funkcionisanja organizma kao i očuvanog menstrualnog ciklusa žena u reproduktivnom periodu. Takođe je neophodan za održavanje normalnog toka trudnoće, kada pacijentkinje sa hroničnim limfocitnim tiroiditisom nerijetko zahtijevaju nadoknadu tireoidnim hormonima i češće kontrole – ističe prof. dr Dragović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. oktobar 2024 01:00