Vježbe za kičmu / -SHUTTERSTOCK
29/08/2023 u 16:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vježbanjem leđnih i stomačnih mišića do zdrave kičme

Od savremenog načina života ne možemo da pobjegnemo, ali možemo da mislimo o preventivi i ojačamo mišiće koji nam podržavaju „stub tijela"

Sjedenje u školi, na poslu, ispred TV ekrana i računara, u prevozu, čak i na izletu, uzrokuje bolove u leđima i probleme sa kičmom. Od savremenog načina života ne možemo da pobjegnemo, ali možemo da mislimo o preventivi i ojačamo mišiće koji nam podržavaju "stub tijela".

Zdravlje kičme je u direktnoj relaciji sa snagom leđnih i stomačnih mišića, koji nose veći dio težine gornje polovine tijela. Ako nam je muskulatura leđa i stomaka slaba, a uz to imamo i višak kilograma, povećano opterećenje nepovoljno utiče na kičmu i ona počinje da boli. Zbog toga, ojačajte vježbanjem ove dvije grupe mišića, tako ćete smanjiti mogućnost pojave bola u leđima. Takođe, korektivne vježbe za kičmu mogu biti od velike koristi, ukoliko vam je dijagnostikovana devijacija kičme.

Za umor u leđima od dugotrajnog sjedenja, pomaže ovih šest vježbi:

VJEŽBA 1: Lezite na stomak, a ruke ispružite iznad glave, pa istovremeno podižite sa podloge gornji dio trupa s ispruženim rukama i noge.

VJEŽBA 2: Ista je kao vježba broj 1, ali držite u rukama neku malu loptu.

VJEŽBA 3: Lezite na stomak kao u vježbama 1 i 2, ali ruke stavite na potiljak i upletite prste, pa istovremeno podižite noge i gornji dio trupa.

VJEŽBA 4: Ista kao vježba broj 3, ali ruke stavite na leđa i skupite ih na zadnjici.

VJEŽBA 5: Lezite na stomak, ruke ispružite uz tijelo, sa dlanovima na podlozi, blagim tempom podižite gornji dio trupa i noge u isto vrijeme.

VJEŽBA 6: Lezite na leđa, ruke ispružite sa dlanovima na podlozi. Sastavljene noge savijte u koljenu i podižite ka sebi, ali tako da vam je cio trup na podlozi, a potkoljenice i natkoljenice prave ugao od 90 stepeni. Ostanite u tom položaju neko vrijeme, zatim noge spuštajte na lijevu, pa na desnu stranu, prateći pokret tijelom.

Svaku od ovih vježbi radite minut, onoliko koliko možete, pa vrlo postepeno povećavajte da svaku vježbu radite po tri minuta. Samo dvadesetak minuta vježbanja biće od velike pomoći vašoj kičmi.

Fizička aktivnost je formula za zdravlje našeg aparata za kretanje. Tegobe mogu da se preduprijede plivanjem, šetnjama, akvabikom, jutarnjim strečingom, ali i ako mislimo na držanje tijela, pa dugotrajno sjedenje prekidamo malim pauzama. Tako ćemo sačuvati našu kičmu, i više od toga.

Izvor: benuapoteka.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
KIČMAVJEŽBE
16. septembar 2024 21:23