Džejms Kamerun / -SHUTTERSTOCK
09/12/2023 u 10:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Džejms Kamerun otkriva zašto „The Abyss" tek sad dobija 4K specijalno izdanje

Kamerun je morao da skrati „The Abyss" sa gotovo tri sata na otprilike dva sata i 15 minuta za njegovo prvobitno izdanje 1989. godine

Džejms Kamerun potpuno je svjestan da njegovi fanovi već jako, jako, jako dugo traže 4K specijalno izdanje filma "The Abyss" (Ambis).

Čekanje međutim, je skoro pa gotovo, s obzirom na to da je osvježena verzija Kameronovog prvog filma o okeanu prvi put prikazana u bioskopima 6. decembra, dok je izlazak fizičkog izdanje 4K Ultra HD Blu-ray diska planiran za 12. mart 2024. godine (uz 4K kolekcionarska izdanja "Aliens" i "True Lies").

 

-Mislim da je to izuzetna prilika- rekao je za IGN u nedavnom razgovoru.

-Znači, film nije bio ogroman hit. Prošao je pristojno, ali nikada nije nestao, i ljudi nastavljaju da se povezuju s njim tokom vremena. Mogućnost da se vidi specijalno izdanje u bioskopu zaista je nezapamćena prilika.

Kamerun je morao da skrati "The Abyss" sa gotovo tri sata na otprilike dva sata i 15 minuta za njegovo prvobitno izdanje 1989. godine. Međutim, nakon ogromnog uspjeha "Terminatora 2: Judgment Day" iz 1991. godine, obezbijedio je sredstva da završi specijalno izdanje koje je objavljeno 1992. godine. Ali, kako ističe, "izašlo je, šta, na LaserDisc-u verovatno u to vrijeme, i nikada nije bilo u bioskopima".

Čak i Kamerun priznaje da nije video posebno izdanje "The Abyss" u bioskopu sve do kraja našeg intervjua - i to sa svojom odraslom decom. ("Svidjelo im se", kaže, "bili su veoma impresionirani, a teško ih je impresionirati. Osvojio sam neke očinske poene.")

Dakle, ako posebno izdanje već postoji toliko dugo, zašto su prošle decenije da se pravilno prikaže u bioskopima i u 4K rezoluciji?

Iskreno, kako ukazuje tvit iz 2019. godine, čak i Rajan Džonson i Rajan Rejnolds su se pitali o tome, kao i o "True Lies" (Istinite Laži).

Kameron zna da pitanje dolazi čim ga počnem postavljati: "Šta je toliko dugo trajalo?"

-Prvo, to je veoma specifičan proces za mene - počinje on.

-Treba mi otprilike nedjelju dana tamo cio dan, nadgledajući prenos, ispravljajući svaki kadar, svaki mali dio rekonstrukcije i radeći na svakom pikselu slike, i ne želim to samo olako odraditi, niti želim da neko drugi to radi umjesto mene.

-Bili smo prilično pod pritiskom tokom pravljenja Avatar 2, 3 i delova 4 usred pandemije i prekida produkcije, i to je zaista bilo neprekidno - nastavlja. Zbog toga nije stigao ni do "The Abyss" kao ni do "True Lies", i pokušao je reći fanovima: "Momci, samo sačekajte. Samo sačekajte. U redu je. Ti filmovi neće nigdje otići. Već su stari. Ne pokušavamo iskoristiti neku veliku žurbu ovdje.

-Sve smo uradili kako treba i sada je moguće grupisati ih zajedno kao svojevrsnu biblioteku - kaže. - To nije bila moja namjera, jednostavno se tako iskristalisalo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 00:41