Martin Skorseze / -PROFIMEDIA
09/10/2023 u 11:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Martin Skorseze opisao svoj savršeni film: „Osjećaj izluđujućeg ludila i apsurda"

U jednom intervjuu Skorseze je pohvalio talenat i tehniku "majstora" naučnofantastičnog horora Džona Karpentera

Slavni reditelj Martin Skorseze otkrio je jednom prilikom kako izgleda njegov savršeni film.

Iako se Martin Skorseze nikada nije upuštao u horore, to je jedini žanr koji je izbjegavao, to ne znači da ne može da komentariše, te da ga neki nisu čak i inspirisali. U jednom intervjuu Skorseze je pohvalio talenat i tehniku "majstora" naučnofantastičnog horora Džona Karpentera.

-Džon Karpenter je reditelj koji se ne srami da se zadrži unutar žanrova koje voli i koji se bavi svojim zanatom kao majstor. Njegove slike uvijek imaju kvalitet ručne izrade. Svaki rez, svaki pokret, svaki odabir kadriranja i pokreta kamere - rekao je Skorseze.

Skorsezeova strast za hororom s realističnim zapletima nadahnuta je brojnim filmovima, ali čini se da nijedan nije bio toliko nezaboravan kao ratna drama Andrzeja Vajde Pepeo i dijamant, piše Far Out Magazine. Izabravši jezivi klasik kao jedan od deset najboljih filmova svih vremena, Skorseze se prisjetio kako ga je otkrio u svojim kasnim tinejdžerskim godinama.

-Prvi sam put Pepeo i dijamant vidio 1961. - prisjetio se. Nastavljajući, opisao je Vajdin jedinstveni smisao za horor.

-Poput noćne more koja se ne prestaje odvijati, osjećaj izluđujućeg ludila i apsurda, tragedija političkih prepucavanja na rubu mira i ratnog sazrijevanja. On je uzor svim filmašima- rekao je.

Cijenjeni poljski reditelj Andrzej Vajda preminuo je 2016. u dobi od 90 godina. Bio je najpoznatiji po ranoj trilogiji ratnih filmova Pokoljenje, Kanal te Pepeo i Dijamant, ali se mogao pohvaliti širokim i impresivno raznolikim katalogom, koji je završio filmom Afterimage iz 2016. godine. Godine 1981. nagrađen je Zlatnom palmom na filmskom festivalu u Kanu, a 2000. dobio je počasnu nagradu Akademije za doprinos svjetskom filmu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 21:45