Greta Lee and Teo Yoo in ”Past Lives. / JON PACK-PHOTO CREDIT: JON PACK
13/09/2023 u 21:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ovaj film je magazin "Rolling Stone" već proglasio najboljim u 2023. godini

Otkako je film "Past Lives" premijerno prikazan na Sundanceu početkom godine, bio je na vrhu recenzija kritičara na festivalima kao što je Berlinski

Otkako je film "Past Lives" premijerno prikazan na Sundanceu početkom godine, bio je na vrhu recenzija kritičara na festivalima kao što je Berlinski, a magazin Rolling Stone tvrdi da je već najbolji film godine.

"Past Lives" donosi priču o Nori - ženi koja se ponovo povezuje sa svojom ljubavi iz djetinjstva nakon što je emigrirala iz Južne Koreje kao dijete, a tumači je Greta Lee. Kao mladi ljudi, ponovo se povezuju putem Skypea, ali ih udaljenost tjera da se razdvoje.

Godinama kasnije, Nora živi u Njujorku sa svojim ljubaznim suprugom Amerikancem Arthurom (John Magaro). Kada Hae Sung (Tao Yoo) dođe u Ameriku da je vidi, par očito još uvijek ima vezu, što ih sve troje dovodi u nedoumicu. Još jedna od prednosti ovog filma jeste činjenica da su svi likovi pristojne osobe koje pokušavaju uraditi pravu stvar, ali — kao u životu — nije uvijek jasno šta je to, čak i ako se pitate šta je pravi odabir za vas.

Ideja naslova je da su ljudi koji ostvare vezu, ma koliko neznatnu, i bili su zajedno u prošlosti, imaju tu vezu i u budućnosti.

"Past Lives" je priča o izgubljenoj ljubavi i simpatiji iz djetinjstva, bolnom i opasnom pristupu prošlosti koji daju digitalni mediji, putevi koji nisu pređeni, životi koji se nisu vodili, uzaludan luksuz kajanja. I to je film koji govori o iskustvu migranata i načinu na koji to stvara doživotne alternativne realnosti u umu: ja koji je mogao ostati u staroj zemlji, naspram onoga koji je otišao u inostranstvo radi nove budućnosti.

Rediteljka Celine Song je i sama imigrant iz Južne Koreje, koja je bila inspirisana da ovo napiše ličnim iskustvima.

The Guardian u recenziji filma navodi da sugeriše sekularnu verziju 21. vijeka: prošli životi protagonista su njihovo djetinjstvo, sačuvano i uzvišeno u njihovom sjećanju i modernim komunikacijama.

"‘Past Lives‘ je veličanstveni film za sastanke, i film za svaku priliku. Kao i uvijek sa ovakvim filmovima, postoji dodatno zadovoljstvo u istraživanju koliko je Nora iskoristila svoj prošli život. To se mora vidjeti", naveli su.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 09:59