Јагњећа чорба / - SHUTTERSTOCK
05/04/2022 u 07:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јагњећа чорба – дио прољећне трпезе

Иако је јагњеће месо доступно цијеле године, сада је најукусније

Закорачили смо у прољеће, а са прољећним данима долази без јагњетине незамислива прољећна трпеза. Иако је ово месо доступно цијеле године, сада је најукусније. Јагњад која се ојагње у последњим зимским данима, сисају мајчино млијеко, а са доласком топлијих дана крећу на испашу. Најслађе и најтананије је месо оваквог поријекла. А свакако и чорба јагњећа од њега.

Састојци:

600 гр јагњећег меса од врата или плећке (може и јагњећа глава са парчићима меса)

2 дл уља

1 већа главица црног лука

2 ловорова листа

5-6 зрна бибера

1 већа шаргарепа

1 коријен першуна

1 шоља грашка

1 мањи коријен целера

1 кромпир

2 л воде

4 кашике брашна

1 кашичица алеве паприке

1 веза мирођије

со

3 кашике павлаке

2 жуманцета

сок од 1 лимуна или мало сирћета

1 веза прешуновог листа

Припрема:

КОРАК 1: У дубљи лонац са уљем, ставити насјецкани црни лук и пржити да постане стакласт. Додати јагњеће месо исјечено на коцкице, ловоров лист и бибер. Све тако динстати, па када месо порумени са свих страна додати и остало поврће исјечено на коцкице и све продинстати још 10-ак минута. Налити отприлике два литра воде и поклопљено кувати на умјереној ватри док се месо не скува, а то је око 40 минута. Ако чорбу кувате од јагњеће главе, њу ћете кад се скува, прије запршке извадити из чорбе, одвојити од коске, исјецкати па вратити у лонац.

КОРАК 2: Од масноће и брашна направити браон запршку и уз мијешање додати у чорбу. Додати и мирођију, посолити по укусу и кувати још десетак минута. Чорбу држати на топлом мјесту до служења.

Послужење:

У зделу за сервирање помијешати павлаку и жумањца, преко сипати врућу чорбу, све промијешати, па је посути исјецканим першуновим листом. На сто обавезно изнијети лимун јер је, кад се закисели, јагњећа чорба без премца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:19