Simonović potpisao istorijski sporazum / -FOTO: COK
07/08/2024 u 14:51 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

COK potpisao Okvir UN nacija za sport i klimatske akcije

Potpisivanju predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović prisustvovala i šefica odjeljenja za održivost MOK-a Džuli Dafes

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović je, u skladu sa posvećenošću te asocijacije borbi protiv klimatskih promjena, potpisao Okvir Ujedinjenih nacija za sport i klimatske akcije u Parizu.

Iz krovne asocijacije crnogorskog sporta saopšteno je da taj istorijski sporazum svrstava COK u grupu preko 100 organizacija, uključujući Međunarodni olimpijski komitet, posvećenih postizanju klimatske neutralnosti i promovisanja održive budućnosti kroz sport.

Inicijativa za sport i klimatske akcije poziva sportske organizacije da prepoznaju doprinos sportskog sektora klimatskim promjenama i preuzmu odgovornost za smanjenje svog karbonskog otiska.

U skladu sa pet osnovnih principa okvira, COK se obavezuje da: promoviše veću ekološku odgovornost – Podstakne sportske organizacije i sportiste da usvoje ekološki prihvatljivije prakse; smanji ukupni klimatski uticaj sporta: Primijeni strategije za smanjenje karbonskog otiska sportskih događaja i aktivnosti; koristi svoju platformu za obrazovanje o klimatskim akcijama: Iskoristi uticajnu platformu sporta za podizanje svijesti i edukaciju javnosti o klimatskim promjenama i održivosti; obavezuje se i da promoviše održivu i odgovornu potrošnju: Zalaže se za korišćenje održivih resursa i smanjenje otpada u sportskim aktivnostima i zagovara klimatske akcije kroz svoje komunikacione kanale: Koristi različite komunikacione kanale da promoviše klimatske akcije i inspiriše druge da slijede taj primjer.

Potpisivanju je prisustvovala i šefica odjeljenja za održivost MOK-a Džuli Dafes.

-Pristupanjem Okviru za sport i klimatske akcije, COK se obavezuje da doprinese globalnoj misiji postizanja neto nulte emisije do sredine vijeka, u skladu sa Pariškim sporazumom. Ta obaveza ne samo da pozicionira COK kao lidera u ekološkim naporima sportskog sektora, već odražava i šire priznanje hitne potrebe za klimatskim akcijama, stoji u saopštenju.

Navodi se da učešće COK-a u toj inicijativi označava ključni korak ka integraciji održivosti u osnovne vrijednosti sporta, pokazujući da težnja ka sportskoj izvrsnosti može i treba da ide ruku pod ruku sa očuvanjem životne sredine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 03:10