Зграда планирана за рушење / -Архива
17/12/2021 u 16:33 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Акција Заштите простора оцијењена аматерском: Нелегална зграда - државни багер 1:0

Слађан Раичковић, директор Заштите простора, казао је да фирма посједује сву механизацију и да су са једним багером дошли да би започели рушење

Станари околних зграда у испод Љубовића буне се због тога што ламеле спојене у један објекат прије неки дан није порушена, већ је фирма Заштита простора одустала. Рушење зграде било је заказано за 14. децембар, али су се станари побунили и од намјере се одустало. Марко Вујовић, који је послао протестно писмо редакцији, каже да ниједна од спорних зграда нема грађевинску дозволу и није легализована.

– Ни jедна није у складу са било коjим важећим или претходно важећим планским документом, те је свака градња у његовом оквиру jе незаконита, а и док jе био важећи, ови обjекти нијесу били у складу са њим. Сви прикључци на инфраструктуру, укључуjући и градилишне, су нелегални. Упис нелегалних обjеката у катастар на основу нелегалних прикључака jе нелегалан. Банке не одобравају стамбене кредите за обjекте коjи немаjу нити jедан законит папир, а jош мање за обjекте у споровима и под рjешењима о рушењу. У овоj згради не живи 220 породица, већ пар особа у пет, шест станова усељених под сумњивим околностима – казао је Вујовић.

Он је истакао да су прије неки дан били свjедоци наводног покушаjа рушења коjе jе, по његовом мишљењу, изведено потпуно аматерски.

– Инвеститору је најављено како би се припремили, односно заштитили обjекат камионима, аутобусима и осталим превозним средствима. На циjели обjекат се кренуло са jедним багером, без пратње полициjе, тако да се унаприjед знало да од свега нема ништа. Фирма „Заштита простора“ jе изашла на терен са циљем да почне рушење, али очигледно да ресорно министарство из неког разлога кочи оваj случаj, jер jе обустављен налог полициjи коjа би требало да обезбиjеди градилиште – истиче Вујовић.

Слађан Раичковић, директор Заштите простора казао је да фирма посједује сву механизацију и да су са једним багером дошли да би започели рушење.

– Сјутрадан би довели још радника и механизације и завршили би посао. То је био багер само за почетак. Да смо ушли тога дана почели би да радимо, па док се огради градилиште, дигнемо скелу. Путарка је била спремна за ограђивање градилишта и да се предузму све мјере безбједности, а после тога би приступили рушењу. Ми имамо најсавременије уређаје и за ручно рушење високих спратова, а имамо и машине 2021. годиште. Ми не доносимо рјешења, већ само поступамо по њима – каже Раичковић.

Из Директората за инспекциjске послове и лиценцирање казали су да екипе Водовода и Електродистрибуциjе ниjесу приступиле искључивању обjекта са мреже, као ни служба Центра за социjални рад ниjе одговорила у односу на тражену асиистенциjу, док је изостала и асистенција полиције.

Чедомир Радичевић, власник стана у спорној згради каже да су сви власници који позивају на рушење обjекта од 220 станова су на дан куповине своjих станова знали, или су требали знати, да jе и тада активним ДУП-ом предвиђена изградња обjекта са три ламеле.

– Ниjе њих нико обмануо jер су били у пуном сазнању да ће се и таj обjекат изградити и самим тим какав ће, у коначном стању, бити поглед из њихових станова. Очигледно да су се ти станари у међувремену привикли на поглед према Љубовићу па сада траже више права од оних коjе су стекли даном закључења уговора о куповини станова, а коjи се огледа у уклањању обjеката коjи су били предвиђени да се граде у садашњим габаритима. Ових дана обавићемо разговоре са адвокатима и видjети да ли у њиjовим радњама има елемената за покретање неког правног поступка. У сваком случаjу ова њихова активност би требала показати надлежним институциjама и нарочито jавном мњењу коjи jе то јавни интерес за тотално егзистенциjално уништавање 220 породица – каже Радичевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:04