/ -архива
25/02/2022 u 14:27 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Андрија Маркуш послао примједбе министарству на ДУП Момишићи А: Забрањује доградњу ОШ "Сутјеска"

Архитекта Андрија Маркуш не дозвољава Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма да надогради ОШ "Сутјеска" која је његово ауторско дјело.

Забрану је доставио у виду примједби на нацрт ДУП-а Момишићи А који је тренутно на јавној расправи, а којим се између осталог планира надоградња ове васпитно - образовне установе.

– Забрањујем да се предложеним ДУП-ом Момишићи А ни најмање, пуготову не тако грубо и потпуно, оскрнави моје ауторско архитектонско дјело пројектовано прије пола вијека, а у струци и другдје оцијењено значајним наслеђем културе. Забрањујем да под мојим именом, унижено овим ДУП-ом, школа егзистира као несхватљива скаламерија – сурогат, надзидана и прекривена ко зна каквом грађевином којој кров ове школе служи као темељ. Забрањујем да под мојим именом стоји овакво од других нагрђе, истовремено на велику штету ширем друштвеном интересу односно изузетно отежавајућем функционисању школе по педагошким нормативима, која је преживјела суд времена, задржавајући исти сјај у свим карактерима – написао је Маркуш у примједби.

Он је написао да је послије страдања хотела "Црна Гора" и "Подгорица", уплашен за ОШ "Сутјеска".

– Био сам присиљен на маргинализујем остале садржаја комплекса школе само да се не руши, те сам одобрио додатни павиљон, које ми сада није на уму да одобрим. По закону ни ја као аутор немам ауторско право да га пренесем на другога да, на примјер, багером и ко зна којим радовима оскрнави дјело. Аутор само има право да га штити од скрнављења. Пројектант ДУП-а скрива да каже да су на објекту сви кровови равни – неједнаких висина, те би подови дограђених спратова били неједнаких нивоа са много једнокраких степеница дуж ходника – пише у примједбама.

                                               

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 10:23