Школа је дјело архитекте Андрије Маркуша / Архива Дана
08/03/2022 u 06:58 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ОШ „Сутјеска“ биће заштићена: Урбанисти да чувају, а не бришу културно наслеђе

Код нас је као последица анархије, односно сваштачињења у разним областима, и овдје дошло до непоштовања закона, тако да су институције задужене за заштиту наслеђа културе штитили крупни грађевинси бизнис и друге интересе, каже архитекта Андрија Маркуш

Управа за заштиту културних добара прихватила је иницијативу за успостављање заштите добра Основна школа "Сутјеска". Иницијативу да се ова васпитно образовна установа, аутора архитекте Андрије Маркуша постане културно добро потписали су архитекта Милета Боjовић, ванредни члан ЦАНУ-а, проф. др Рифат Алихоџић и архитекта Александар Ашанин. Основна школа "Сутјеска" пројектована је 1972. године, а изграђена 1976. године.

– Управа за заштиту културних добара је размотрила ваш допис као иницијативу за успостављање заштите материјалног добра објекат ОШ "Сутјеска". Увидом у стручну, правну и пратећу документацију о културним добрима и културној баштини Црне Горе, утврђено је да за ово добро није рађена валоризација културно историјских и архитектонских вриједности. По наводима иницијатора заштите ријеч је о јединственом школском објекту изграђеном 1976. године по пројекту архитекте Андрије Маркуша. С обзиром на све ово прихвата се иницијатива за успостављање заштите добра ОШ "Сутјеска", чиме су се стекли услови за спровођење члана 19, као и чланова 23 и 24 Закона о заштити културних добара и Правилника о ближим критеријумима и поступку за утврђивање културне вриједности културног добра – пише у одговору Управе за заштиту културних добара који потписује Младен Загарчанин, в.д. директора.

Архитекта Андрија Маркуш каже да би сва ауторска дјела морала бити потпуно заштићена на основу Закона о ауторским и сродним правима, који је донијет, између осталог, из Уставом прописане обавезе поштавања међународних норми у конкретном Бернске конвенције о ауторским правима.

– Код нас је као последица анархије односно сваштачињења у разним областима, и овдје дошло до непоштовања закона, тако да су институције задужене за заштиту наслеђа културе између осталог штитили крупни грађевинси бизнис и друге интересе. Потврда да све функционише вољно, а не по закону, је ДУП Момишићи А, па је по старој навици предвиђено да ја, као аутор, чак учествујем у скрнављењу својег дјела. Предлог еминентних стручњака Управи за заштиту културних добара Министарства културе да се ОШ "Сутјеска" заштити као посебно вриједно дјело наслеђа културе нема везе са претходном потпуном заштитом ауторског дјела. Клаузула на неком објекту "Законом заштићено" значи много већи степен заштите да ни сам аутор у евентуалном договору са неким не може шта да мијења. Држава прати начин одржавања и коришћења тог објекта, и по потреби учествује и средствима – каже Маркуш.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 12:19