Borovinic Bojovic u Petnjici / -BOROVINIC BOJOVIC
26/06/2024 u 14:11 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Borovinić Bojović: Crnoj Gori neophodna decentralizacija investiranja

Nije logično, nije prirodno i zato nije ni dopustivo da se sjever naše države, uz svo bogatstvo resursa kojim raspolaže, suočava sa brojnim ekonomskim i socijalnim problemima poput nedostatka investicija, loše infrastrukture ili migracije stanovništva, kazala je Jelena Borovinić Bojović

Potrebna nam je politika diverziteta i decentralizacije, uključujući i decentralizaciju investiranja, korišćenja lokalnih ljudskih i prirodnih resursa, kao i promovisanje ekonomske raznovrsnosti, poručila je Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada i predsjednica Skupštine Zajednice opština Crne Gore na okruglom stolu "Izazovi i perspektive regionalnog razvoja u Crnoj Gori: Kako do održivog i uravnoteženog razvoja", koji se danas održava u Opštini Petnjica. Kako je rekla nije logično, nije prirodno i zato nije ni dopustivo da se sjever naše države, uz svo bogatstvo resursa kojim raspolaže, suočava sa brojnim ekonomskim i socijalnim problemima poput nedostatka investicija, loše infrastrukture ili migracije stanovništva.

–Ljepota i bogatstvo prirodnih resursa naše države u cjelini nešto je čega smo svi svjesni i o čemu često razgovaramo, ali što, nažalost, do sada nismo uspijevali da valorizujemo, ili bar ne na pravi način. Reći ću vam da sam i danas, u vožnji ka Petnjici, kao i mnogo puta ranije kada sam dolazila u ove krajeve, bila iznova zadivljena ljepotom prirode i pejzaža kojima smo prolazili. I više od toga, ovaj kraj je jednako bogat i kulturnim nasleđem, i gostoljubivim ljudima, i kao takav zaista predstavlja dragulj u srcu Crne Gore. Upravo zato sam, shvatajući veoma ozbiljno svoju ulogu predsjednice Skupštine Zajednice opština Crne Gore, i predložila da se nađemo ovdje i da svi zajedno, sa lokalnog i državnog nivoa, uz podršku iskustava koje će podijeliti naši gosti iz regiona, pokušamo da krenemo u pravcu definisanja konkretnih koraka koje možemo preduzeti kako bismo valorizovali potencijale kojema naš Sjever obiluje – rekla je Borovinić Bojović.

Ona je izrazila uvjerenje da je integrisani i sveobuhvatni pristup ovom izazovu, koji podrazumijeva sinergijski rad svih nivoa uprave u okviru njihovih nadležnosti, jedini pravi put koji će dovesti do cilja.

Ono što je uslov svih uslova su svakako bolje saobraćajne veze. O tome koliko su one važne, najbolje svjedoči to koliko je samo jedan tunel koji je nedavno pušten u probni rad učinio za bolju dostupnost ovog kraja kako njegovim stanovnicima, tako i ljudima koji se bave biznisom i turistima. Znam neke moje sugrađane koji nikada prije nisu posjetili ovaj kraj, a od kada je omogućen saobraćaj tunelom već dva puta su boravili ovdje. Mislim da to mnogo govori – poručila je ona.

Ona smatra da podrška razvijenijih opština manje razvijenim ne smije da izostane.

–Vjerujem da kod nas u Glavnom gradu, koji sigurno ima najviše da ponudi, postoji spremnost za pronalaženje modaliteta za saradnju u tom smislu. Takođe, tu je neizostavna i dragocjena logistička podrška Zajednice opština kao nacionalne asocijacije lokalnih samouprava – navela je ona.

Poseban akcenat kaže, treba staviti na održivost razvoja, odnosno na očuvanje prirode i kulturne baštine. Uz svo bogatstvo koje Sjever posjeduje, kako je istakla, posebno dragocjena je pomoć brojne dijaspore iz ovog dijela Crne Gore.

Na okruglom stolu govorili su domaćini – Mehmed Adrović, predsjednik SO Petnjica, i Samir Agović, predsjednik Opštine Petnjica, generalna sekretarka Zajednice opština Mišela Manojlović i predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović. Planirano je i učešće ambasadora Hrtvatske Veselka Grubišića, predstavnika Ambasade Slovenije Boruta Valenčića, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ranko Bogavac, predstavnica Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja Sjevera Olivera Blagojević, Adisa Ličine iz Opštine Petnjica i Miljana Šestovića, predstavnika Privredne komore Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 14:12