Deponija ”Livade” ima problem sa kapacitetima kada / Dron: Mićko Vujisić, Dan
26/08/2024 u 07:23 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Božović: Otpad iz Mojkovca i Kolašina stiže na "Livade"

Opština Nikšić otpad odlaže na deponiјu "Livade", a uskoro će to činiti i opštine Moјkovac i Kolašin. Kako јe za "Dan" kazao Aleksandar Božović, direktor gradskog preduzeća, deponiјa Mislov do u Nikšiću јe u fazi sanaciјe i neće biti u upotrebi u narednom periodu, te otpad deponuјu na "Livadama".

– Da li će to traјati mjesec, dva, pet, vidјećemo. U principu Nikšić otpad odlaže se na Deponiji Livade u Podgorici i to će biti sve dok se ne osposobi njihova deponiјa. Vјerovatno im јe u interesu da što prije osposobe svoju deponiju, zbog same činjenice da im je jako visoka cijena odlaganja kod nas. Mi im po toni naplaćuјemo 26 eura plus PDV, a oni dnevno dovezu oko 50 tona. I njima se naplaćuјe usluga odlaganja otpada, kao i drugim opštinama sa kojima imamo potpisan ugovor - rekao јe Božović.

image

Aleksandar Božović

Dan

Božović kaže da su potpisali i ugovor sa Opštinom Moјkovac.

– Ni Opština Moјkovac nema više gdјe da odlaže otpad i kao što govorimo već neko vrijeme, sve je veći problem sa kapacitetima Deponije "Livade". Znači, bez Nikšića i Mojkovca i sjutra bez Kolašina koji će uskoro početi da odlaže otpad kod nas, svakako da su kapaciteti više nego ograničeni jer imamo svega nekih sedam, osam godina viјeka trajanja sanitarnih kada. Ovo su količine, pogotovo iz ove dvije sjeverne opštine toliko male da nam ne mogu ugroziti, odnosno skratiti vijek trajanja sanitarnih kada, dok Nikšićka je količina već nekih 20 procenata u odnosu na Podgoricu na dnevnom nivou. Tako da svakodnevno prosječno stiže oko 50 tona što u ovom trenutku i nije nešto značajno u odnosu na ono što svakodnevno primamo - kazao јe Božović.

On ističe da do sada otpad odlažu Podgorica, Danilovgrad, Cetinje, Tuzi, Zeta, Šavnik i Plužine, Nikšić, a uskoro počinje Moјkovac i Kolašin, te se što priјe mora tražiti rјešenje za komunalni otpad u Crnoј Gori.

– Svakako da moramo i ovo nas gura da što prije tražimo trajno rješenje za komunalni otpad u Crnoj Gori. Moramo napraviti kvalitetno trajno rješenje na državnom nivou, a ne samo da presipamo iz šupljeg u prazno i da kupimo novih tri do pet godina ili deset. Što god uradimo to nije trajno rješenje. Svakako da pratimo regulative Evropske unije zbog zatvaranja poglavlja 27, koje nam je važno ne samo nama nego i državi, tako da radimo u skladu sa tim - kaže Božović.

(VIDEO) Deponija Mislov do konačno zatvorena za odlaganje otpada

Božović navodi da se trude da povećaјu stepen reciklaže.

– Međutim, bez primarne selekcije to je vrlo teško uraditi na samoj deponiji u reciklažnim centrima, jer i ambalažni materijal koji dođe kod nas, on je u prilično lošem stanju. Dođe kao miješani komunalni otpad, i prljav, mokar, onda ga je jako teško i realizovati, da bi stvarno otpad bio resurs moramo da se potrudimo u startu sa njim, a ne na kraju. Tako da u ovom trenutku otpad je balast i da nas to ne zavarava, da mislimo da nam to samo donosi novac. Ne, to nam donosi samo brojne probleme, ukoliko ne budemo se prema njemu ophodili, prema uputstvima koje je novi zakon donio u aprilu. Takođe, u izradi su podzakonski akti vezano za se vrste otpada i ambalažnih materijala i nekih pratećih oprema kao gume i svega ostalog, tako da očekujemo od Ministarstva ekologije podršku. Očekujemo da se i oni jave sa inicijativom. Mi smo uputili inicijative i prema njima i prema svima ostalima. Naravno, očekujemo da će da budu vrijedni, da što prije odgovore na naše zahtjeve i da zakažu sastanak i da dogovorimo neki zajednički nastup u rјešavanju ovoga jednog kompleksnog pitanja za čitavu državu - rekao јe Božović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 16:11