Др Веселинка Лола Ђуришић, Станко Лаковић и Валентина Пиперовић / -Душан Томић
04/03/2022 u 22:56 h
Vera SamolovVera Samolov
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Целијакија се недовољно дијагностикује

Др Веселинка Лола Ђуришић каже да се препоручује тестирање на целијакију уколико особа има одређене гастроинтестиналне симптоме и знакове: хронични или повремени пролив, затвор, абдоминални бол, надушен стомак или се понављају мучнина и повраћање.

Невладина организација Целијакија организовала је у четвртак увече, 3. марта, трибину о безглутенској дијети и дијагностици целијакије, уз подршку предузећа Алтмед и Секретаријата за социјално старање. У Кући здравља у Подгорици свака столица је била заузета, грађани и грађанке, чланови и чланице удружења, активно су учествовали у програму видно надахнути уводним излагањем Валентине Пиперовић, предсједнице НВО Целијакија, која се осврнула на (не)правилно декларисање безглутенских производа и занимљивим и увијек поучним предавањем др Веселинке Лоле Ђуришић, педијатра гастроентеролога КЦЦГ - Института за болести дјеце.

- Целијакија се недовољно дијагностикује и не препознаје због различите презентације у клиничкој слици тј. презентације знакова и симптома болести. У КЦЦГ се поштују нове и ажуриране смјернице Европског педијатријског друштва Гастроентерологија, Хепатологија и Нутриција (ESPGHAN) о дијагностицирању целијакије у дјеце и адолесцената - каже др Ђуришић.

Она је додала да се препоручује тестирање на целијакију уколико особа има одређене гастроинтестиналне симптоме и знакове: хронични или повремени пролив, затвор, абдоминални бол, дистендиран – надушен стомак или се понављају мучнина и повраћање.

image

Сала испуњена до посљедњег мјеста

-Душан Томић

- Код екстраинтестиналних симптома сигнал за целијакију може бити губитак тежине односно слабије напредовање, закашњели пубертет, аменореја, раздражљивост, хронични умор, неуропатија, артритис - артралгија, хронична анемија због недостатка гвожђа; смањена минерализација костију (остеопенија, остеопороза), понављајући преломи костију, рекурентни афтозни стоматитис, осип типа дерматитис херпетиформис, дефекти зубне глеђи и абнормални тестови јетре - каже, између осталог, др Ђуришић.

Представник Алтмеда Станко Лаковић је рекао да је овај увозник безглутенске хране коју производи компанија Др Шер (Dr. Schare) одлучио да снизи цијене безглутенског хљеба "Пан бланко" и "Пан рустико" и безглутенског брашна.

- Успјели смо да издејствујемо да "Микс Ц" безглутенско брашно уђе на позитивну листу љекова, а очекујемо до краја ове године да на рецепт буде доступан и безглутенски хљеб - каже Лаковић.

Он је појаснио да су се у Алтмеду руковидили чињеницом да студенти који су далеко од куће, као и поједине особа са целијакијом живе саме, запослене су или презаузете, немају времена или нијесу вичне да направе хљеб без глутена, те би како је рекао, било праведно олакшати им поштовање дијете.

Произвођач, компанија Др Шер подржава рад удружења НВО Целијакија. Они су јуче члановима донирали безглутенски хљеб "ћабата", а чланице удружења су приредиле дегустацију и организовале донацију ове безглутенске намирнице.
Н.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 17:22