Sklonište na Vrelima u žiži javnosti zbog parvo virusa / - Čistoća
17/07/2024 u 14:41 h
Ljiljana MinićLjiljana Minić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Čistoća: Od parvo virusa uginula 23 štenca

Povodom objave odbornika Socijaldemokrata Miloša Maškovića da je uputio urgenciju predsjednici Skupštine Glavnog grada zbog nedostavljanja informacija iz Čistoće u vezi sa širenjem parvo virusa u skloništu za napuštene životinje na Vrelima Ribničkim uz tvrdnju da ovo preduzeće krije istinu od građana, da ne upravlja i ne kontroliše sistemom te da direktor treba da podnese ostavku oglasili su se iz Čistoće

– Na početku, želimo da istaknemo da su odgovori na pitanja koja je uputio odbornik Mašković, uz kopiju tražene prateće dokumentacije, dostavljeni u petak 12. jula, te čudi zašto u objavi navodi da ih nije dobio. Ističemo da smo i na sve do sada upućene zahtjeve za slobodan pristup informacijama, upite građana ili medija, uvijek odgovarali u najkraćem roku uz saopštavanje svih informacija sa kojima raspolažemo i koje možemo dokazati uvidom u protokole i evidencije koje se vode u skloništu. Optužujući nas za manipulacije informacijama, naveo je i da "mislimo da nema saznanja o tome što se tamo događa", što bi možda i imali pravo jer Mašković nije posjetio Sklonište, što je preduslov za argumentovane kritike ili pohvale. Sigurni smo da svi koji posjete sklonište imaju argumenata za oboje, uz napomenu da smo ponosni na sve što se godinama unazad radilo i unapređivalo u ovom segmentu, ali i svjesni da je ostalo još dosta toga što nas čeka u narednom periodu - navode iz Čistoće.

Kako navode iz Čistoće u proteklih mjesec dana suočili su se sa problemom pojave parvo virusa. Prema Maškovićevim tvrdnjama za dva mjeseca ugnulo je preko 50 pasa, a zaraza se proširila.

– Tokom juna i jula uginula su 23 štenca, a ukupno je od početka godine uginulo 30 pasa u našem skloništu. Svjesni smo da je ovo pitanje izazvalo zabrinutost u našoj zajednici, ali moramo istaći da je krizni period prošao a na snazi su mjere opreza kako ponovo ne bi došlo do eskalacije. Nažalost, parvo virus u objektima poput ovog jednom kada se pojavi, teško ga je iskorijeniti, a prenosi se veoma lako putem kontakta. I do sada je parvo virus bio prisutan u skloništu zbog velikog broja pasa i nemogućnosti obezbjeđivanja skoro pa sterilnih uslova za izolaciju štenaca, kao i činjenice da je jako teško obezbijediti idealne uslove nakon dezinfekcije prostora, navode iz Čistoće.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 23:32