Boris Spalević / -
26/09/2024 u 08:05 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Daјu subvenciјe za osiguranje poljoprivrednicima

Služba za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju Glavnog grada raspisala je nove javne pozive u sklopu Programa podsticajnih mjera podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu.

U pitanju su javni poziv za „Biznis ideje u poljoprivredi“, za „Direktnu podršku stočarstvu“, za „Podršku pčelarstvu“ koјi su otvoreni do 15. oktobra, dok će javni poziv za „Subvencije osiguranja u poljoprivredi“ biti otvoren do 15. novembra.

Rukovodilac Službe za podršku poljoprivredi Boris Spalević, navodi da se većine mjera iz prvog poziva uspješno realizuje. On јe istakao da se za pojedine mjere poput podsticaja voćarstvu i subvencija za sadnju voćaka čeka pozna jesen, a za maslinarstvo berba...

– Podršku za mjere podsticaja „Biznis ideje u poljoprivredi” moći će da ostvare registrovani proizvođači čija se poljoprivredna djelatnost ili objekti za preradu, prodaju, skladištenje ili preradu proizvoda nalaze na teritoriji Glavnog grada. Pravna lica, preduzetnici i NVO trebaju biti registrovani za odgovarajuću pretežnu djelatnost poljoprivreda, agroturizam ili ruralni razvoj. Podsticaj će moći da ostvare aplikanti koji ispune uslove iz javnog poziva za inovativne ili održive biznis ideje u poljoprivredi, a koji nisu dobili podršku u prvom javnom pozivu za istu mjeru. Ukupan iznos jesenje podrške za mjeru „Biznis ideje u poljoprivredi“ iznosi 34.443 eura. Podrška se dodjeljuje u visini do 60 odsto ukupno prihvatljivih troškova, maksimalno do 7.000 eura po aplikantu - rekao јe Spalević.

On јe istakao da јe mjera „Direktna podršku stočarstvu“ ponovo otvorena, jer su se planirana sredstva za ovu namjenu iskoristila u potpunosti već krajem drugog kvartala 2024.godine.

– Podsticaj će imati priliku da iskoriste manji farmeri koji imaju od јedne do devet krmača, i to 70 eura po grlu, za prasiće pet eura, a vepra 50 eura po grlu. Za manje farme od јedne do devet ovaca, obezbjediće se 10 eura po grlu, za jagnje pet i za ovna 50 eura po domaćinstvu. Za manje farme od јedne do devet koza, subvencije će iznositi 10 eura po grlu, za jariće isti toliko i za jarca 50 eura po domaćinstvu. Nastavlja se i dalje podrška za nabavku seksiranih sjemena za krave, do tri doze seksiranih sjemena po kravi, a maksimalno 100 eura po podnosiocu zahtjeva, kao i mogućnost da se podrži hormonska terapija za iniciranje sinhronizacije estrusa radi planiranja i povećanja broja jaradi i jagnjadi do 80 odsto od ukupno prihvatljivih troškova, a maksimalno 300 eura po domaćinstvu - ističe Spalević.

Glavni grad podržao 46 stočara sa 17,6 hiljada eura

On navodi da će podržati i nabavku dezinfekcionih sredstava, maramica za suvo pranje vimena, joda, sisnih guma... u visini do 50 eura po domaćinstvu.

– Otvorena je nova mjera 14, „Subvencije osiguranja u poljoprivredi“ sa rokom prijave od 19. septembra do 15. novembra. Iznos podrške јe 5.800 eura. Subvencije će iznositi 50 odsto od ukupnog iznosa polise osiguranja, a maksimalno do 500 eura po domaćinstvu, to jeste polisi osiguranja koja je nastala isključivo nakon otvaranja ovog javnog poziva. Očekujemo da će proizvođači i prerađivači, aplicirati kroz ovu mjeru, jer osiguranje treba postati neizostavna praksa. Ova podrška se može ostvariti i kroz subvencije ministarstvo - navodi Spalević.

Boris Spalević ističe da je za 2025. godinu pripremljen niz novih i inovativnih mjera, koje su mnogo izdašnije od postojećih. On očekuјe da će se budžetom Glavnog grada za 2025. godinu opredijeliti sredstva od preko milion eura.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 08:05