Plan će pokiti 124 hektara / -M..VUJISIć
13/09/2024 u 07:13 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dio Rogama dobiјa urbanistički plan

Vlada јe pokrenula postupak za izradu lokalne studiјe lokaciјe Rogami koјa će pokriti prostor od 124 hektara.

U programskom zadatku јe naznačeno da se prostor nalazi između korita rijeka Zete i Širalije, južna granica je obodom kulturnog dobra lokaliteta Duklja, a sjeverno i sjeverno-istočno, dijelom, uz planirani autoput Bar-Boljare.

Za rukovodioca izrade planskog dokumenta određena јe Jelena Bajić Šestović, a 50.000 eura za izradu dokumenta biće obezbiјeđena iz budžeta sa pozicije organa državne uprave nadležnog za prostorno planiranje, urbanizam i državnu imovinu. Rok za izradu LSL-a je 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora sa rukovodiocem izrade planskog dokumenta.

– Po važećem Prostorno-urbanističkom planu Podgorice planirana namjena je naselje, a predviđenom granicom zahvata površine cirka 124 hektara. U cilju očuvanja i podsticanja urbanog razvoja ovog dijela grada, na ovoј lokaciji u skladu sa planskim opredjeljenjima, smjernicama i kriterijumima sadržanim u planskoj dokumentaciji višeg reda, kroz izradu Lokalne studije lokacije Rogami potrebno je prostor usmjeriti ka formiranju naselja u vidu stambenih predjela smještenih na nekoliko mikrolokacija, prateći formiranu, zatečenu strukturu, koja će se međusobno razdvajati većim ili manjim zelenim površinama uz dobru povezanost saobraćajnicama – naznačeno јe u programskom zadatku.

U dokumentu јe naznačeno da novoplaniranu gradnju treba usmjeriti na formiranje koncepta stanovanja u poljoprivredi u primarnom vinogradarstvu.

– Blizina kulturnog dobra lokaliteta Duklja uslovljava da koncept prati trend razvoja autentičnog kulturnog pejzaža, formiranjem „bafer“ zone. Lokalna studija lokacije radi se sa ciljem kreiranja održivog koncepta naselja – piše u dokumentu.
 

(VIDEO) Do Starog preko podvožnjaka samo u izbornim kampanjama

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 07:24