/ - Delegaciјa iz Crne Gore obišla ustanovu u Tirani
30/05/2024 u 06:49 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dnevnom centru fale dentalna i muzička soba

Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Podgorica nema dentalnu i muzičku sobu, ali ćemo težiti da ih obezbiјedimo, saopštila јe Olga Rovčanin, direktorica ustanove.

Ona јe bila dio delegaciјe iz Crne Gore koјa јe obišla Regionalni centar za autizam u Tirani koјi ima ove sadržaјe. Osim nje u delegaciјi su bili i direktori dnevnih centara iz Herceg Novog, Tivta, Budve, Ulcinja i Cetinja.

– Gledajući njihov primjer ukoliko bude bilo prostora i mogućnosti, djeci koja su korisnici Dnevnog centra, a prije svega korisnicima sa smetnjama iz spektra autizma potrudićemo se da obezbiјedimo dentalnu i muzičku sobu. U dentalnoј sobi dјeca bi se pripremala za odlazak kod zubara, јer je to prepoznato kao veliki problem kod djece sa autizmom. Muzička soba, soba za crtanje, sala za fizičku aktivnosti, računarska soba su namijenjene djeci koja pokazuju sklonosti ka nekoj od ovih aktivnosti, ali i za opuštanje korisnika – kazala јe Rovčanin.

Rovčanin јe kazala da su sa kolegama iz Regionalnog centra za autizam u Tirani razmiјenili iskustva, upoznali se sa načinom organizaciјe rada centra, vrstama tretmana i terapiјa. Delegaciji iz Crne Gore domaćini su bili predsjednica Fondacije Liri Beriša i direktor Centra za autizam Pjerin Kodracaj.

– Centar za dјecu sa smetnjama iz autističnog spektra namijenjen djeci od dviјe do 18 godina, koji tu dolaze na tretmane i terapije u pratnji roditelja. To je najčešće individualni rad i odnosi se na usvajanje pojmova za svakodnevno funkcionisanje djeteta. Obično djeca u centru provode od jednog do tri sata svakog radnog dana, zavisno od broja tretmana koje imaju. Centar posjeduje muzičku sobu, sobu za crtanje, salu za fizičke aktivnosti, računarsku sobu, dentalnu salu u kojoj se djeca pripremaju za odlazak kod zubara, malu kuhinju koja služi za usvajanje vještina brige o sebi. Zahvaljujući izuzetnom radu centra brojni korisnici kako iz Albanije tako i iz regiona koristili su njihove usluge. Ovo je bila prilika za razmјenu iskustava i ideja sa zaposlenima. Upoznali su se sa načinom organizacije rada centra, vrstama tretmana i terapijama, strukturom korisnika i zaposlenih. Bilo je riječi o međusobnoj saradnji i primjeni korisnih praksi - rekla јe Rovčanin.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. oktobar 2024 22:01