Др Срђан Павићевић / архива
27/12/2021 u 08:28 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Др Павићевић: Подгорици треба медицински кварт, а не градска болница

На мјесту неизграђеног хотела „Болићи” треба да се изгради нови клинички центар, који би имао највише четири етаже горе и двије под земљом. У доњој етажи био би ходник, који би подземно повезао КЦ са садашњом градском болницом, каже предсједник ЦИВИС-а

Подгорици не треба градска болница јер је има, већ нови клинички центар који би са садашњом болницом чинио медицински кварт као у свим великим градовима, каже др Срђан Павићевић, предсjедник Савеза грађана ЦИВИС. Он истиче да о градској болници причају људи који нијесу упућени у то како се праве болнице.

”Предсједник ЦИВИС-а др Срђан Павићевић сматра да новац планиран за здравствену установу у Дајбабама треба потрошити за пројектну документацију новог клиничког центра

– Подгорица има градску болницу која је направљена 1974/75. године. Тада је била монументална, јер је габаритима била већа него што је било потребно. Покривала је општине Титоград, Даниловград и Колашин. И данас је она градска болница за те три општине и сасвим је довољна. Треба да се направи нови клинички центар који мора бити на потпуно модерним основама. Дао сам предлог да се темељима неизграђеног хотела Болићи приведу намјени изградње новог Клиничког центра и он би имао највише четири етаже горе и двије под земљом. У једној етажи под земљом била би смјештена логистика то су перионице, лабораторија, стерилизације..., а најдоња етажа била би огроман паркингу са ходником који би подземно повезао клинички центар са садашњом градском болницом. Такође повезивао би га са трансфузијом, Институтом за јавно здравље и Институтом за болести дјеце. Све би било обједињено јединственом подземном комуникацијом. Саобраћај изнад земље би се измјестио. Све то би било ограђено и пошумљено и Подгорица би имала медицински кварт као сви велики градови – каже Павићевић.

Кроз капитални буџет за наредну годину Влада је обезбиједила 100.000 еура за нову градску болницу. Павићевић је предао амандмане којима је тражио да се средства преусмјере на израду планских докумената и пројектне документације за нови клинички центар.

– Кад имамо пројекат, циљ, амбицију, онда конкуришемо на међународне конкурсе промета новца. Гарантујем да би 70 процената средстава тај клинички центар могао да добије од кредита и донација. Инвестиција је са пројектном документацијом, иградњом, технологијом и образовањем, можда 100 милиона еура. Звучи пуно, али ми их бацимо на глупости. То је изградња која траје двије године. Док се гради прави се спецификација за модерну опрему и технологију и излазимо на тендер да би је опремао. Тендер се завршава кад и болница и почиње уградња. Тако сам ја правио кардиохирургију. Шаљемо људе на школовања, али циљано за програме који ће да буду смјештени ту – истиче Павићевић.

Он предлаже да се садржаји као што су кардиохирургија, неурохирургија, васкулартна хирургија, грудна хирургија, центри за неонтологију, трансплатације... селе у нови клинички центар.

– На тај начин у овој болници ослобађаш 50 процената простора. Ово сада што имамо је мала балканска болница, а само се зове Клинички центар. Замишљена је као градска болница, те габарите има и само то може бити. Не може да се прави болница у Дајбабама па да под ротацијама јуримо горе доље. Не можеш да правиш градску болницу, а нијеси био у стању да направиш једно купатило. Такође, ту је и Медицински факултет, а студенти ће моћи подземним ходницима да дођу на било које одјељење, да не иду до Дајбаба – каже Павићевић.

Он каже да би требало исплатити инвеститора који је ископао темеље за хотел Болићи, а није га направио.

– Држава је јача од сваког приватника. Ово је државна потреба, не ради се ради профита. Плати му се по званичној цијени, а ако неће за свих 15 година, колико стоји као рупа, обрачунати му порез, који би сигурно био до 15 милиона. Има држава метода само ако хоће и има људе који знају шта хоће – казао је др Срђан Павићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 07:53