/ -
02/04/2022 u 12:29 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Еко лабораторија у ОШ „Вук Караџић”

У оквиру конкурса „Енергиjа подвучено зеленом” који је реализовао ЦЕДИС школи је опредијељено 3.000 еура

Основна школа „Вук Караџић” спроводи проjекат „Еко лабораториjа” чију је реализациjу омогућио Црногорски електродистрибутивни систем у оквиру конкурса „Енергиjа подвучено зеленом”.

Из ЦЕДИС-а су истакли да као jедном од пет наjбољих проjеката школи „Вук Караџић” jе опредиjељен новчани износ од 3.000 еура како би да њихово школско двориште добило адекватно искоришћен простор. Професорица физике и координатор проjекта „Еко лабораториjа” Биљана Величковић је казала да је идеjа за коjу смо вjеровали да jе квалитетна и важна за нашу школу, проциjењена као довољно добра да уђе у пет проjеката коjи су добили новчана средства за реализациjу.

– Веома смо поносни на наш тим и захвални ЦЕДИС-у на потврди да jе проjекат заиста одличан. Досад смо урадили све како смо акционим планом и зацртали. У школском дворишту су завршени земљани радови, набављене конструкциjе за клупе и столове и  завршили смо са њеним монтирањем и фарбањем. Ученици са наставницима менторима, раде на идеjном рjешењу мурала и едукативних панела, декоративно зеленило jе у фази одабира, а у току jе и набавка инструмената за мjерне станице. Остварили смо сарадњу са институциjама у нашем граду коjе су нам стручна подршка у току радова – казала је Биљана Величковић. 

image
-

Она је истакла да су жељели да промовишу васпитну функциjу школе на начин што ће утицати на миjењање навика и вриjедносну орjентациjу ученика у областима очувања животне средине и здравих животних навика.

– Санациjа диjела школског дворишта са циљем боље искоришћености тог простора у сврхе васпитно образовног рада са ученицима, унапређења наставног процеса у области екологиjе и одрживог развоjа и промоциjе улоге школе у локалноj заjедници постављени су као приоритет. Простор зелене учионице првенствено пружа прилику да ученици jедног одjељења, кад год то временске прилике дозволе наставу држе на отвореном у простору коjи jе приjатан и за то технички прилагођен. Едукативни мобилиjар и мjерне станице ће ученицима користити током стицанjа знања уз помоћ очигледних наставних средстава. Мурал коjи ће ученици осмислити и израдити у школском дворишту ће такође бити у сврху промоциjе очувања животне средине и позитивних навика – казала jе Величковић.

Партнери на проjекту „Енергиjа подвучено зеленом„ су Удружење за еколошки консалтинг у Црноj Гори (ЕЦОМ) и Фондациjе за образовање о животноj средини (ФЕЕ) коjи са Заводом за школство реализуjу Програм „Еко школе” у Црноj Гори.                                                                                    

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:33