Марко Ракочевић / Дан
07/02/2022 u 07:59 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Формирана база података за саобраћајнице: У адресни регистар уписане 853 улице

У току је контролисање и упоређивање са стварним стањем на терену бројева стамбених и пословних зграда у насељима и улицама. До сада је на терену завршено 205 улица, навео је Марко Ракочевић

У адресни регистар Главног града уписане су 853 саобраћајнице, саопштио је Марко Ракочевић, секретар за комуналне послове. Ове улице, како наводи Ракочевић, унијете су заједно са бројевима за означање стамбених и пословних зграда.

– Сходно обавезама проистеклим из Закона о територијалној организацији Црне Горе, градоначелник је за насеља, улице и тргове за које нијесу одређени називи, донио одлуку о привременом одређивању назива улица на територији града, почетком јуна 2020. године. У складу са том одлуком одређени су бројеви стамбених и пословних зграда у насељима и улицама и донесена су рјешења на основу којих је Агенција за изградњу и развој Подгорице поставила табле са називима улица и таблице са бројевима на подручју града. Такође, Центар за информациони систем је у координацији са Секретаријатом за комуналне послове урадио програм за регистар улица и бројева Главног града и у њега смо унијели називе 853 улице са бројевима за означавање стамбених и пословних зграда – навео је Ракочевић.

Он додаје да је Управа за катастар и државну имовину у оквиру пројекта Донације Владе Краљевине Норвешке обезбиједила апликативно рјешење адресног регистра које се користи у свим локалним самоуправама.

– База података адресног регистра не представља само списак улица и бројева, већ садржи и информацију о просторној компоненти, информацију о статусу постављених, односно непостављених табли на терену и остале релевантне чињенице које ће у великој мјери олакшати контролу стања на терену и контролу квалитета података који су настајали у периоду уназад 50 година. Податке из ове евиденције ће користити цјелокупни приватни и јавни сектор. Представници Главног града су завршили обуку за коришћење ове веб апликације и у континуитету спроводе активности на уносу података, за шта је потребно вријеме, а посебно имајући у виду чињеницу, обим, врсту и количину података. У овом моменту, у апликацију су унешене све трасе улица (853) са њиховим називима. У току је контролисање и упоређивање са стварним стањем на терену бројева стамбених и пословних зграда у насељима и улицама. Завршено је 205 улица на терену. Од укупно 21 мјесне заједнице из регистра унијели смо комплетне податке за 8 мјесних заједница – рекао је Ракочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 17:54