/ -
16/06/2022 u 17:16 h
Н.С.Н.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни град одлучио: Смањују пореску основицу за порез на непокретност

Одлуком је предвиђено да ће пореска основница за обрачун пореза на непокретност за ову годину износити 1.081 еуро

Главни град смањиће пореску основицу за порез на непокретност за ову годину како би превазишли подизање пореза због поскупљења станова. Ова намјера Главног града преточена је у скупштинску одлуку о којој ће се изјаснити одборници на сједници Скупштине Главног града која је заказана за 22. јун. Одлуком је предвиђено да ће пореска основница за обрачун пореза на непокретност за ову годину износити 1.081 еуро.

Прва рата до 30. јуна

Управа локалних јавних прихода утврдила је рјешења за порез на непокретности за ову годину и поштари ће их наредних дана уручити пореским обвезницима. Из овог органа управе Главног града наводе да се годишњи порез на непокретност плаћа у двиjе jеднаке рате.

–Прва рата доспиjева 30. jуна, односно 10 дана од дана достављања рjешења, а друга 31. октобра. Позивамо пореске обвезнике да благовремено измире обавезе како би избjегли поступке принудне наплате пореске обавезе и плаћања камата за неблаговремено плаћање и трошкова поступка. Обавjештавамо да jе успостављена апликациjа еТАX портал коjа даjе могућност увида у рjешења о утврђеном порезу на непокретности. Приступ порталу имаjу сви обвезници коjи су уписани у базу података, а он се врши преко портала www.laris.me. Доласком на портал, у добиjену форму уноси се jединствени матични броj (физичка лица) или ПИБ (правна лица) и врши избор општине у коjоj се налази непокретности, након чега се може извршити увид у сва дониjета рjешења о порезу на непокретности пореског обвезника – поручују из Управе локалних jавних прихода.

– Управа за статитистику је 24. марта обавијестила Управу локалних јавних прихода да је просјечна цијена квадратног метра стана у новоградњи за Главни град у 2021. години износила 1.211 еуро. Просјечна цијена квадратног метра стана у новоградњи за Главни град у 2020. години сходно акту Управе за статистику од 1. марта 2021. године износила је 966 еура, док је просјечна цијена квадратног метра стана у новоградњи за Главни град за 2019. гоидне износила 1.066 еура. Како је неспорно дошло до повећања просјечне цијене квадратног метра стана у новоградњи за Главни град за више од 20 одсто, што би за посљедицу имало значајно повећање износа пореза на непокретности у односу на утврђени износ пореза за 2021. године, овим актом се утврђује пореска основица у нижем износу. Она је утврђена на основу просјечне тржишне цијене квадратног метра непокретности за три године које претходе 2022. године те произилази да просјечна тржишна цијена квадратног метра непокретности озноси 1.081 еуро – наводи се у скупштинској одлуци.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 11:06