Паркинг испред Базара бесплатан / -Архива
20/09/2021 u 08:45 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни град остао без уговора о паркингу у ТЦ: Челебић продао већину Базара

Већина пословних простора Тржног центра "Базар" jе у власништву других правних и физичких лица, саопштили су из компаније "Челебић"

Главни град је остао без уговора о издавању паркингa у Тржном центру Базар у Блоку пет који је грађен у јавно-приватном партнерству, јер је компанија Челебић продала већину Базара. Компанија Челебић је у Базару закупљивала паркинг који је у власништву Главног града и око 30.000 еура сваке године на име тога уплаћивала Паркинг сервису. Рампа на паркингу је подигнута, прихода нема и то ће засигурно имати последице по градско предузеће у смислу финансијске одрживости. Из компаније Челебић потврђено је "Дану" да је дио простора у Базару продат.

– Већина пословних простора "Базара" jе у власништву других правних и физичких лица. Пословна политика компаниjе jе да не износимо било какве податке о власницима некретнина. С обзиром на то да скупштина етажних власника управља "Базаром" нисмо у току са тим да ли је на снази уговор о закупу паркинга са градским предузећем Паркинг сервис, те са колико паркинг мјеста ТЦ Базар располаже и да ли су сва предмет уговора са градским предузећем – саопштили су из компаније Челебић.

Из Паркинг сервиса на чијем је челу Нусрет Цановић казали су да су до краја августа ове године имали уговор са Базаром о коришћењу гараже у тржном центру.

– С обзиром на то да jе управљање тржним центром однедавно преузела Скупштина етажних власника тржног центра, очекуjе се да, кад се процес формирања Скупштине етажних власника заврши, договори будући начин коришћења гараже у тржном центру – казали су из Паркинг сервиса.

ТЦ Базар рађен је у форми приватно-jавног партнерства између Главног града и компаније "Челебић", а уговор је склопљен 17. децембра 2010. године који су потписали тадашњи градоначелник Подгорице Миомир Мугоша и Томислав Челебић. Градња овог објекта добила је судски епилог. Поступак против Мугоше у Вишем суду је при крају, а вјештачење финансија је окончано. Главни град је за улог од 8.107 квадрата земљишта и ослобађања комуналиjа за обjекат добио зелену пиjацу од 1.124 квадрата и паркинг мjеста од 6.189 квадрата. Након свечаног отварања 8. октобра 2012. године показало се да умjесто приземља, то јесте зелене пиjаце и самопослуге и првог спрата односно продавнице мjешовите робе, како jе било предвиђено уговором, обjекат има и други спрат на коме је спортско-рекреативно-забавни садржаjи површине око 3.000 квадрата.Након тога сачињен је анекс уговора на коjе Скупштина Главног града никада ниjе дала сагласност. Пр­ви анекс са­чи­њен је 16. но­вем­бра 2012. го­ди­не и њиме је из­вр­ше­на по­дjе­ла са­др­жа­jа у обjек­ту тако што је "Че­ле­би­ћу" при­па­ло бли­зу 6.000 квадрата екс­клу­зив­ног про­сто­ра, а Глав­ни град jе до­био 6.924 ква­дра­та, од че­га 5.676 ква­дра­та у виду пар­кинг мjе­ста и 930 ква­дра­та зе­ле­не пи­jа­це. Сва пар­кинг мjе­ста су ка­сни­jе из­да­та "Че­ле­би­ћу" тако да је компанија располагала са пре­ко 90 од­сто центра. Другим анек­сом од 28. де­цем­бра 2012. го­ди­не, процијењено је да квадрат пар­кинг про­сто­ра ври­jе­ди 450 еура, а зе­ле­не пи­jа­це 1.090 еура. Аферу "Базар" покренуле су Демократе које су документацију предала Врховном државном тужилашту, а затим је она достављена Спе­ци­jал­ном др­жав­ном ту­жи­ла­штву. Пар­кинг про­стор у га­ра­жи Ба­за­ра 1. фе­бру­а­ра. 2013 го­ди­не усту­пљен jе на ко­ри­шће­ње фир­ми Че­ле­бић. По уго­во­ру ко­jи су тада пот­пи­са­ли Пар­кинг сер­вис и Че­ле­бић у за­куп jе да­то 235 пар­кинг мjе­ста. Из­нос за­ку­па за го­ди­ну да­на утвр­ђен овим уго­во­ром jе 20.000 еура без ПДВ-а.Фир­ма Че­ле­бић је од 14. ма­jа 2015. године почела да на­пла­ћу­jе пар­кирање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:16