Одбор именује по два члана савјета / - Фото: Дан
22/09/2021 u 08:01 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни град покренуо поступак формирања мјесних заједница, опозиција неће делегирати повјеренике

Чак 80 одсто кандидата у мjесноj заjедници бираjу људи блиски ДПС-у, односно по jедног бира градоначелник и скупштинска већина на челу са ДПС-ом и два члана бира одбора за именовања, чиjу већину чини ДПС. Декор нећемо бити, навео је Јанко Крстовић

Главни град је покренуо процедуру организовања руководства мјесних заједница па ће у сусрет томе одбор за избор и именовања Скупштине Главног града данас расписати јавни позив за именовање по два члана савјета у свих 39 МЗ.

Одбори ће имати укупно пет чланова, по једног предлаже градоначелник, парламентарна већина и опозициони клуб са највише одборника док право да предложи два члана има скупштински одбор за избор и именовања. Ова правила садржи Одлука о мјесним заједницама донијета крајем јула.

Предсједник одбора за избор и именовање Михаило Анђушић наводи да се предлози за именовање достављају у року од 30 дана.

– Одлуком о мjесним заjедницама предвиђена су два органа мjесних заjедница и то - секретар и Савjет МЗ. Савjет има пет чланова од коjих се два именуjу на основу спроведеног поступка по jавном позиву. Како jе именовање савjета у надлежности одбора за избор и именовања, овим jавним позивом смо покренули поступак за именовање два члана савjета. Престалих три члана именуjе такође, одбор али по jедног на предлог градоначелника, клуба одборника са наjвећим броjем одборника из реда одборничке већине и клуба одборника са наjвећим броjем одборника из реда опозициjе. Предлози се подносе одбору за избор и именовања у року од 30 дана од дана обjављивања позива – саопштио је Анђушић.

Jавни позив за предлагање кандидата за чланове савjета мjесних заjедница jе пука форма у коjоj градски одбор ДПС-а покушава да предложи грађане коjи ће радити у корист ДПС-а, као што jе то до сада био случаj, оцијенио је Јанко Крстовић, шеф клуба одборника Демократа у Скупштини Главног града.
– Чињеница коjа потврђуjе моjу тврдњу jесте та да 80 одсто кандидата у мjесноj заjедници бираjу људи блиски ДПС-у, односно jедног члана бира градоначелник, jедног члана бира скупштинска већина на челу са ДПС-ом и два члана бираjу чланови одбора за именовања, чиjу већину чини ДПС. Једног члана бира и наjjачи клуб из редова опозициjе, а то jе клуб одборника Демократске Црне Горе, али ми никада никоме нисмо били декор нити ћемо – навео је Крстовић.

Одлука о формирању руководстава мjесних заjедница jе подређена интересима партиjа на власти, сматра Богдан Божовић, одборник СНП-а.

– Већину чланова органа коjи ће руководити мjесним заjедницама ће чинити људи коjе делегира актуелна градска власт. На оваj начин се жели задржати контрола над мjесним заjедницама коjе су у протеклом периоду препознате као партиjске ћелиjе ДПС-а и њених сателита. Свакако, опозициjа не треба да делегира своjе представнике – наводи Божовић.

Да неће учествовати у поступку кандидовања представника за савјет МЗ саопштио је и Вања Поповић, одборник Демократског фронта.

–Ми нећемо ни учествовати, а ни гласати за то због неповјерења да се било који корак у овом сазиву може направити – рекао је Поповић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 23:26