/ За постављање привремених објеката плаћа се 100 еура - архива
06/06/2021 u 08:09 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни град припремио нови пропис: Уводе накнаду за коришћење државног пута

Одлука прописује да ће правна и физичка лица, али и предузетници плаћати накнаду за ванредни превоз, годишњу накнаду за закуп путног земљишта, накнаду за постављање цjевовода, водовода..., пише "Дан"

Правна и физичка лица, али и предузетници убудуће ће поред накнаде за коришћење општинских путева плаћати и накнаду за коришћење дјелова државних путева који пролазе кроз насеља на територији града. То је предвиђено одлуком о накнадама за коришћење општинских путева која на јавној расправи у наредних 15 дана. Одлука прописује да ће правна и физичка лица, али и предузетници плаћати накнаду за ванредни превоз, годишњу накнаду за закуп путног земљишта, годишњу накнаду за закуп другог земљишта коjе припада путу, затим накнаду за постављање цjевовода, водовода, канализациjе, трафостаница, базних станица, антенских стубова. Такође, прописано је да се плаћа и годишња накнада за цjевоводе, водоводе, канализациjу, електричне водове, електронско комуникационе водове, гасоводе и нафтоводе уграђене на путу и друге са њима повезане инфраструктуре.

– Скупштина Црне Горе jе на сjедници 28. jула 2020. године дониjела Закон о путевима коjи jе ступио на снагу 14. августа 2020. године. Овим законом jе, између осталог, утврђено да ће се подзаконски акти за спровођење овог закона дониjети у року од годину дана од дана ступања на снагу закона. Влада jе на сjедници 11. фебруара 2021. године, дониjела одлуку о висини, начину и условима плаћања накнада за коришћење државних путева. Висине накнада утврђене у овоj одлуци представљаjу максималне износе коjе општина може утврдити у своjоj одлуци о накнадама за коришћење општинских путева, коjа се,мора дониjети у року од три мjесеца од дана доношења одлуке о накнадама за коришћење државних путева – пише у образложењу одлуке.

Прописана и умањења

Прописано је и на који начин се плаћа накнада за закуп путног земљишта и другог земљишта коjе припада путу.

– Висина годишње накнаде за закуп путног земљишта, односно другог земљишта коjе припада путу, утврђуjе се у зависности од категориjе и површине коришћеног путног односно другог земљишта. За улице у насељу она износи 4,90 еура по квадрату, за дио државног пута коjи пролази кроз насеље 4,5 еура по квадрату а за локалне путеве 3,9 еура по квадрату. Висина годишње накнаде за улице умањује се за десет одсто за површину од 51-100 квадрата, за дио државног пута који пролази кроз насеље умањење износи 20 одсто за површину од 101-300 квадрата, дом за локалне путеве то умањење износи 30 одсто за површину преко 300 квадрара коришћеног путног, односно другог земљишта коjе припада путу – пише у одлуци.

За постављање цјевовода, водовода, канализације и електричних водовода у трупу путу плаћа се накнада у износу од 5,90 еура по метру када су у питању улице, 5,50 еура по метру када је у питању дио државог пута који пролази кроз насеље односно 2,90 еура по метру када су у питању локални путеви. И за ову категорију предвиђена су умањења.

Прописана је и накнада за постављање и уградњу трафостаница, базних станица, антенских стубова, пумпних станица, уређаjа и опреме коjи се налазе ван граница трасе цjевовода, водовода, канализациjе. Уколико се постављају на површини до 5 квадрата плаћа се накнада 500 еура, уколико се монтирају на површини од 5 до десет квадрата накнада износи 1.000 еура, а уколико се монтира на површини од 10 до 20 квадрата плаћа се накнада од 2.000 еура. За површину већу од 20 квадрата плаћа се накнада од 3.000 еура.

Годишња накнада за постављање и коришћење комерциjалних обjеката сезонског односно привременог карактера као што су киосци, караван возила, покретне продавнице износи 100 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:48