Грађани продисали од када је база затворена / Дан
07/06/2022 u 08:02 h
Andriјana Dabanović, Milica VujisićAndriјana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Град размишља о промјени локације за асфалтну базу Путева

База је требало да се монтира у насељу Цијевна у Зети, на мјесту гдје је годинама радила стара. Како је све извјеснија самосталност Зете, Главни град планира да промијени локацију како не би два милиона еура инвестирали у сусједну општину

Главни град и предузеће Путеви нијесу се обратили Урбанистичко-грађевинској инспекциjи Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма за пријаву грађења инжењерског објекта-асфалтне базе, саопштили су из ове инспекције. База је требало да се монтира у насељу Цијевна у Зети на мјесту гдје је годинама радила стара. Како је све извјеснија самосталност Зете Главни град, како сазнајемо, планира да промијени локацију како не би два милиона еура инвестирали у сусједну општину. Грађани Цијевне то подржавају и надају се да се база неће монтирати у њиховом насељу.

Из Општине Голубовци су на наша питања је ли било разговора о промјени локације асфалтне базе, с обзиром на то да су Путеви предузеће Главног града, а Зета извјесно постаје самостална, избјегли да одговоре подсјећајући на неке раније састанке и јавну расправу о лоцирању базе на територији Зете.

”Из Урбанистичко-грађевинске инспекције кажу да још није тражена пријава градње инжењерског објекта у насељу Цијевна

Становници дијела Зете у близини погона за производњу асфалта годинама муку муче да обезбиједе пристојне услове за живот и обрадовала их је могућност да се база трајно измјести.

image

Давор Кастратовић

М.Л.В.

– Начуо сам да Главни град размишља о промјени локације и то би било добро. Годинама трпимо због буке, несавјесног рада, прашине... Нас политика не занима ако дјеца треба да нам живе затворена у кући. Главни град се не би сјетио приче о премјештању асфалтне базе да се није потегла прича о самосталности Зете. Довели су Зету на Голубовце и околни дио Голубоваца. Овдје сам рођен и знам колика је Зета била. Аеродром се звао Голубовци, а не Подгорица. То су апсурди и стварно је смијешно. Нама је у интересу да се помјери асфалтна база, а нећемо да се то политизује– каже Давор Кастратовић, мјештанин.

Дејан Перуничић каже да годинама муку муче са непријатним мирисима и прашином.

image

Дејан Перуничић

М.Л.В.

– Од кад је инспекција затворила базе јесте се смањила прашина, али се и даље осјећа ефекат рада. Ми немамо ништа против да та фирма ради, али на другом мјесту. Угрожавају животну средину и здравље грађана. Појединци и продају куће због тога јер не могу тако да живе. То није политичка жеља то је наша жеља. Живот је мало љепши од када базе не раде, али прије десет дана у шест сати ујутру радила је дробилица Путева. Имамо слике и снимке. Два пута су радили и пријављено је инспекцији – тврди Перуничић.

Да се премјести асфалтна база слаже се и Милован Исић.

image

Милован Исић

М.Л.В.

– Било би добро и сложио бих се са тим да се исели. Прије неки дан осјећао се мирис мазута. Надамо се да ће се то све ријешити уз помоћ инспекција – истиче Исић.

Младен Мојовић каже да су помоћ тражили и од нове министарке екологије.

image

Младен Мојовић

М.Л.В.

– Од када не раде мало смо продисали и прогледали. Ни сада ситуација није на завидном нивоу. Уколико преселе базу Путева биће нам лијепо овдје. Питање самосталности Зете доста је утицало на то да се размишља о промјени локације, јер су у питању приходи Главног града, а не грађанима Зете – каже Мојовић.

Да је пресељење одлична идеја сматра Радомир Морачанин.

image

Радомир Морачанин

М.Л.В.

– Ово је горе од електролизе. Не бих волио да се затворе базе, али да се макну из насеља наравно. Неко вријеме не раде и све је дугачије – рекао је Морачанин.

Радуша Морачанин такође каже да је живот сада када базе стоје другачији.

image

Радуша Морачанин

М.Л.В.

– Нема оне велике прашине. Прво ми је било да у шест ујутро рибам терасе јер су прекривене са два прста прашине. Сада је колико толико боље, али најбоље би било да се потпуно уклоне – истиче Морачанин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:11