Иван Вуковић и Снежана Поповић / -Архива Дана
26/03/2022 u 06:58 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Главни град тврди да ће имати милионске губитке од пореских дажбина због програма „Европa сад”

Приходи по основу приреза порезу на доходак физичких лица током ове године умањиће се за неколико милиона еура и исто толико у диjелу коjи држава преусмjерава од пореза на доходак, поручују из Секретаријата за финансије

Економски програм "Европа сад" донијет у циљу стварања одрживог привредног развоја у Црној Гори имаће негативне последице на приходе Главног града, тврде из градске управе. Колико ће пак приходи локалне самоуправе бити умањени из Секретаријата за финансије, на чијем је челу Снежана Поповић, нису прецизно саопштили поручујући да ће се то знати тек након детаљне анализе.

– Готово све локалне самоуправе су упозориле на сценарио у ком ће претпjети значаjне губитке по неколико основа и да ће то угрозити систем функционисања локалних самоуправа и свих важних jавних функциjа коjе оне обављаjу, што се испоставља тачним. У прилог тоj твдњи, наводимо да ће, циjенећи по досадашњим приливима приходи по основу приреза порезу на доходак физичких лица током ове године умањити за неколико милиона еура и исто толико у диjелу коjи држава преусмjерава од пореза на доходак. Напомињемо, тек када се заврши први квартал моћи ћемо да, на основу темељне анализе дамо прецизне резултате – саопштили су из Секретаријата за финансије.

Из овог органа управе наводе да су пројекције Министарства финансија и социјалног старања да ће приходи Главног града бити увећани за милион због примјене "Европе сад", неосноване.

– Нема дилеме да ће приходи локалних самоуправа, па и Главног града бити неупоредиво мањи у односу на 2021. годину због програма "Европа сад", те су тврдње Министарства финансиjа и социjалног старања да ће приходи Главног града бити увећани за око милион еура апсолутно неосноване и нетачне. Подсjећамо, усваjању програма Европа сад ниjе претходила анализа, упркос броjним упозорењима да jе она неопходна – наводе из Секретаријата за финансије.

Да ће програм "Европа сад" негативно утицати на приходе општина крајем прошле године тврдила је и Заједница општина Црне Горе. Из Заједнице је указано да ће овај програм довести до урушавања успостављеног система финансирања локалних самоуправа и значаjног умањења прихода општина, а да притом ниjесу утврђене компезаторне мjере коjим ће се на адекватан начин надомjестити изгубљени приходи општинама. Конкретних података који би оборили или доказали ове тврдње још нема.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 21:26