/ - Glavni grad
11/10/2024 u 15:17 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Injac na Ljubljana forumu: Podgorica primjenjuje inovativna rješenja „pametnog grada”

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac,na poziv gradonačelnika Ljubljane, učestvovala je na tradicionalnom 14. Ljubljana forumu gdje je govoreno o zajedničkoj viziji gradova budućnosti, njihovoj održivosti, otpornosti i upotrebi vještačke inteligencije.

Gradonačelnica Injac je prezentovala inovativna rješenja Glavnog grada za pametni grad i infrastrukturni projekat rekonstrukcije i adaptacije nekadašnje robne kuće „Podgoričanka". Ona je rekla da je imenovana na funkciju prije godinu i po i u tom trenutku je koncept pametnog grada bio samo dio dokumenata, nije bio implementiran.

– Sproveli smo ozbiljne analize koje pokazuju potrebe naših građana i, naravno, administracije. Prvi korak bio je uspostavljanje nekoliko usluga na digitalnim platformama, poput administrativnog asistenta zasnovanog na vještačkoj inteligenciji. Sugrađani to smatraju veoma korisnim jer mogu razmjenjivati informacije o administrativnim poslovima, postavljanjem pitanja, štedeći vrijeme. Izuzetno sam ponosna jer je to veoma inovativno u našem konceptu grada. Druga stvar koju smo implementirali su različite  e-usluge, poput seniorske kartice namijenjene populaciji starijoj od 65 godina. Sve to sproveli smo u poslednjih šest mjeseci - kazala je gradonačelnica Olivera Injac.

Oliveri Injac nagrada Ljubljana forum 

Gradonačelnica Olivera Injac je dobitnica nagrade Ljubljana forum 2024 za uloženi rad, trud i inovativne projekte koje je pokrenula gradska vlast u prethodnih godinu i po dana.

– Posebno znači da je to prepoznato i nagrađeno na Ljubljanskom forumu od strane organizatora i lidera iz više gradova članica EU, Slovenije, Hrvatske, Austrije, i dr. Nagradu gradonačelnici Injac je uručio direktor Foruma Blaž Golob - saopšteno je iz Glavnog grada.

image
- LJUBLJANA FORUM

Gradonačelnica je govoreći na forumu istakla da Podgorica kreće sa realizacijom pametnog sistema upravljanja saobraćajem.

–Prva faza implementacije najsavremenijeg adaptibilnog sistema za upravljanje saobraćajem omogućiće efikasniji protok vozila i smanjenje gužvi na raskrsnicama. Sistem će omogućiti praćenje saobraćajnih tokova u realnom vremenu i automatski prilagođavati semafore na raskrsnicama kako bi se osigurala bolja protočnost saobraćaja.Poseban akcenat biće stavljen na davanje prioriteta autobusima gradskog prevoza i vozilima hitnih službi kroz prilagođavanje režima rada semafora na osnovu njihovog kretanja - kazala je ona.

U vezi sa zelenom agendom naravno da je glavni izazov razvoj infrastrukture, rekla je ona ističući da se zato prilazi konceptima koji koriste dgitalne platforme čime se postižu različite uštede počev od električne energije. Kazala je da pokušavamo da slijedimo prakse i iskustva drugih gradova.

–Sada recimo radimo sa arhitektonskom kancelarijom Ljubljane na konceptu rekonstrukcije i adaptacije nekadašnje robne kuće „Podgoričanka”. Staru zgradu u centru grada obnavljamo i pretvaramo u prostor koji će biti namijenjen za kreativne industrije i centar za akceleraciju, zapravo inkubator za startap i inovacije u oblasti kreativne industrije i tehnologije. U procesu smo odabira kompanije za glavni projekat. Nadamo se da ćemo u vrlo kratkom vremenskom intervalu biti ponosni na ono što smo postigli. Kao na primjer Tirana koja ima Piramidu, jedan od najvećih centara digitalne tehnologije na Balkanu. To nam je plan i nadam se da ćemo ga ostvariti u narednih šest mjeseci - kazala je Olivera Injac.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. oktobar 2024 15:19