Постројење Бемакса / -Архива Дана
02/04/2022 u 07:22 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инспекција наложила Бемаксу да поруши дио бетонске базе

Инспектор је утврдио да је дио објекта саграђен супротно ревидованом главном пројекту, то јесте да је изведен у димензијама од 22 x 59 метара умјесто пројектованих 22 x 19,6 метара

Компанији Бемакс стигао је налог Дирекције за инспекцијске послове и лиценцирање Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма да поруши дио непроизводног објекта бетонске базе у насељу Цијевна јер је, како пише у образложењу, изграђен супротно ревидованом главном пројекту.

Да је дио објекта изграђен супротно ревидованом главном пројекту утврђено је инспекцијским надзором који је 23. децембра прошле године спровео урбанистичко-грађевински инспектор. На рјешење инспектора 9. фебруара жалила се компанија Бемакс тражећи да се поништи и предмет врати на поновни поступак. Међутим, Директорат за инспекцијске послове и лиценцирање Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма 15. марта као другостепени орган одбио је жалбу Бемакса, па је компанији једино преостало да се тужбом обрати Управном суду у року од 20 дана од дана пријема рјешења.

Бемакс: Немамо информацију да нам је одбијена жалба

Да ли су поступили по налогу урбанистичко-грађевинског инспектора и порушили дио бетонске базе у насељу Цијевна, те да ли ће се жалити Управном суду с обзиром на то да је другостепени орган одбио њихову жалбу на рјешење урбанистичко-грађевинског инспектора питали смо компанију Бемакс.

– Добили смо 28. јануара рјешење да порушимо дио непроизводног објекта у дијелу бетонске базе на локацији Цијевна. Имајући у виду да је у рјешењу направљена грешка (дио објекта већ има грађевинску дозволу), те да је у складу са Законом о легализацији дозвољена легализација овог објекта као и да је покренут поступак његове легализације, уложена је жалба на рјешење. Добили смо 7. 03.2022. године рјешење којим се одлаже извршење претходног рјешења о рушењу. Немамо информацију да је другостепени орган одбио нашу жалбу на рјешење урбанистичко-грађевинскго инспектора. Тако да или ви пишете одговоре на жалбе, или сте направили грешку, јер по некој логици прво би Бемакс требало да добије одговор на послати званични допис, а не Дневне новине „Дан“. Напомињемо да ће компанија Бмакс, како је то и до сада био случај, поступити по било којем извршном рјешењу било којег државног органа – поручују из Бемакса.

У рјешењу којим се одбија жалба Бемакса, које потписује Оливера Живковић, овлашћено лице у Директорату за инспекцијске послове и лиценцирање је назначено да је министарство утврдило да није било повреде правила поступка, те да је правилно примијењено материјално право.

– Урбанистичко-грађевински инспектор је у оквиру својих законских овлашћења изрекао жалиоцу одговарајућу мјеру инспекцијског надзора, због чега није било мјеста поништају првостепеног рјешења. Притом, ово министарство, је цијенећи цјелисходност изречене мјере, нашло да је ова мјера сразмјерна учињеним неправилностима, јер је очигледно да се блажим мјерама (забрана градње), није могла обезбиједити сврха и циљ забране грађења, супротно императивним законским одредбама – пише у рјешењу.

У документу је назначено да је током надзора инспектор утврдио да је дио непроизводног објекта Бемакса изведен у димензијама од 22 x 59 метара умјесто пројектованих 22 x 19,6 метара. Бемакс се, како је назначено у документу, у поступку жалбе изјаснио да је објекат основе 22 x 59 метара, те да се састоји од три посебна објекта чији укупни габарити одговорају овим димензијама. То је, како је навео Бемакс, непризводни објекат индустрије у функцији бетонске базе за који је издата грађевинска дозвола 9. августа 2021. године, пословни објекат у индустрији и грађевинарству -дробилично постројењe хоризонталног габарита од 431 квадрат за који је издата грађевинска дозвола 1. фебруара 2012.године и трећи објекат који је саграђен 2014. године а за коју је покренут поступак легализације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:45