/ -
05/09/2024 u 11:27 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Iz Zelenila pozivaju inspekcije da sankcionišu vandalizam na javnim površinama

Iz preduzeća Zelenilo se apelovali na Glavni grad i nadležne inspekcijske službe i organe zadužene za održavanje javnog reda i mira da agilnije djeluju na javnim zelenim površinama i počnu sa sankcionisanjem neodgovornih pojedinaca koji uništavaju zajednička javna dobra.

Bez kaznene politike, kako navode iz Zelenila, smatraju da je nemoguće izaći na kraj sa ovakvim pojavama.

– Pored prepreka sa kojima se naše kolege na terenu susrijeću a na koje se ne može uticati poput visokih temperatura i sušnih perioda u toku ljetnjeg održavanju javnih zelenih površina, decenijama unazad jedan od najvećih problema predstavlja i vandalizam. On nije karakterističan samo za jedno godišnje doba već predstavlja problem tokom cijele godine – navode iz Zelenila. 

Iz preduzeća dodaju da zaposleni, koji 365 dana brinu o zelenoj Podgorici, svakodnevno nailaze na primjere vandalizma - uništeni dječji i parkovski mobilijar, uništene zelene površine, slomljena stabla drveća, uništene prskalice, cijevi za vodu i ostali materijal. 

– Kako su podgorička ljeta vrela i sušna jedini način da biljni fond preživi jeste ispravan i funkcionalan hidrosistem koji ugrađujemo na svaku novosagrađenu i uređenu zelenu površinu. Naše kolege iz službe za hidrosistem ovog ljeta prestale su da broje intervencije koje su se ticale saniranja posljedica vandalizma i nemara na hidrosistemu širom grada. Svakog dana falile su prskalice koje su otuđivane, morale su se krpiti crijeva za vodu, sanirati šahte koje su obijane i demoliorane... U takvim uslovima nemoguće je održati zelene površine vitalne i svježe sa potrebnim količinama vode. I pored konstantnih apela koje upućujemo sugrađanima da čuvamo zajednička javna dobra nemoguće je apelima stići do neodgovornih pojedinaca. Sa slanjem apela se gotovo završava sve što Zelenilo može uraditi povodom ovog pitanja – poručuju iz preduzeća. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
ZELENILOVANDALIZAM
10. septembar 2024 12:28