/ -
22/04/2022 u 10:32 h
А.Д. - М.Л.В.А.Д. - М.Л.В.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Изборна комисија Главног града утврдила изборни календар: Изборне листе се предају до 24. маја

Савез слијепих и Удружење младих са хендикепом траже несметан приступ свим бирачким мјестима, Веселин Вукчевић каже да је то изузетно захтјевно

Према јуче објављеним подацима Министарства унутрашњих послова у бирачком списку за локалне изборе у Подгорици има 142.824 бирача. У односу на парламентарне изборе, 30. августа 2020. године, тај број је увећан за 2.492. Избори за одборнике у Скупштини Главног града заказани су за 19. јун док се избори за парламент Општине у оквиру Главног града Голубовци очекују у првој половини јула. Грађани Зете иначе, имају право дуплог гласа, гласају свој и парламент Града. Према подацима МУП-а у бирачком списку Зете има 12.479 грађана.

На јучерашњој сједници Изборне комисије Главног града, којом је предсједавао Веселин Вукчевић, утврђен је изборни календар и редослед изборних радњи. Изборна комисија је утврдила да је за подршку изборној листи за одборнике у Скупштини Главног града неопходан потпис најмање 1.219 бирача, а за мањинске листе најмање 150 бирача. Изборна листа доставља се Изборној комисији најраније 20 дана од расписивања избора, односно 10. маја, а најкасније 25 дана прије дана одређеног за одржавање избора, односно 24. маја у поноћ. Подносилац потврђене изборне листе одредиће свог опуномоћеног представника у проширени састав изборне комисије до 29. маја, а представнике у проширене саставе бирачких одбора до 13. јуна. Бирачка мјеста одредиће Изборна комисија на предлог органа надлежног за вођење бирачког списка најкасније до 29. маја. До 8. јуна треба да се именују бирачки одбори за свако бирачко мјесто. Домаће НВО, које желе да прате изборе, пријаву подносе Државној изборној комисији најкасније до 13. маја. Министарство унутрашњих послова обавјештење о изборима бирачима доставља најкасније до 11. јуна и до истог тог датума дужно је да изради електронску верзију извода из бирачког списка за свако бирачко мјесто. МУП ће на својој интернет страници огласити бирачки списак на увид бирачима и обавјештење о времену и начину увида, као и могућности како се тражи промјена. Бирачки списак се закључује 8. јуна.

Рушењем школа изгубили бирачка мјеста, позајмиће гласачке кутије

Веселин Вукчевић истиче да су рушењем ОШ "Владимир Назор" изгубили седам бирачких мјеста.

– У великом смо проблему да нађемо приватни објекат.У крајњем ћемо морати да користимо балон за фудбал који је у дворишту. Исто тако је и у Толошима, односно у старој школи била су три бирачка мјеста без којих смо остали – истиче Вукчевић.

Он каже да је извјештај о попису материјала показао да имају доста лоше стање по питању исправности, прије свега гласачких кутија.

– Покушаћемо то да ријешимо набавком, ако буде могуће, а ако не имамо алтернативу да некако то позајмимо од општина које су скоро завршиле изборе – наводи Вукчевић.

Вукчевић је казао да су Савез слијепих и Удружење младих са хендикепом тражили јединствене стандарде за изборни материјал.

– Доста је захтјевно. Имамо 232 бирачка мјеста од чега је 50 објеката у власништву Града, неких 50 је у приватном власништву, а остало су објекти од јавног значаја, као домови здравља, школе, вртићи... Да би то испунили потребна су нам огромна материјална средства, велико људство и сагласност власника објеката што не можемо да обезбиједимо. Тактилне траке мало ко има. Образоваћемо радну групу која ће обићи неколико мјеста гдје нам је једноставнија процедура да обавимо неку интервенцију и да видимо шта можемо припремити до 19. јуна. Оно што можемо и морамо да завршимо јесу полице за гласање у висини од 40 центиметара и шаблони за гласачке листиће – каже Вукчевић.

Члан комисије Никола Терзић казао је да постоје правоснажне пресуде након избора 30. августа гдје је утврђена дискриминација.

– Сваки објекат који се користи за јавност мора бити прилагођен и то је аутоматски грешка тога ко управља тим објектом. Можда да направимо попис архитектонски недоступних бирачких мјеста у нашој надлежнсоти. Не можемо да дозволимо да се опет подносе тужбе. Та лица морају несметано сами да приђу. Треба да урадимо све и прилагодимо њима, и не само у Подгорици већ и у Зети – каже Терзић.

Вукчевић наводи да се могу ријешити шаблони, постоље за гласање за гласачку кутију и тактилне траке у види итисона које би поставили на одређени број бирачких мјеста, а за приступ објектима морају да се раде пројекти и требају средства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 06:17