/ -
11/05/2024 u 15:30 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Izložba na Gorici: Zaštićena područja, dobro svih nas

Na 18 izložbenih panela predstavljeni su neki od najljepših kadrova iz nacionalnih parkova i parkova prirode

Posjetioci park šume Gorica od juče mogu pogledati izložbu "Zaštićena područja – dobro svih nas". 

Postavku od 18 izložbenih panela na kojima su predstavljeni neki od najljepših kadrova iz nacionalnih parkova i parkova prirode organizovali su Parkovi Dinarida.

– Ovom aktivnosti koja je realizovana u saradnji sa Agencijom za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, skrećemo pažnju na vrijednosti i ljepote zaštićenih područja Crne Gore ali i potrebu jačanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja i unapređenja mreže naših zaštićenih područja. Da se ova izložba desila prije osam godina tada bi smo mogli samo da predstavimo pet nacionalnih parkova. Danas, zahvaljujući proširenju sistema zaštićenih područja u Crnoj Gori na ovim panelima imamo pored nacionalnih parkova i devet parkova prirode što ukupno čini 14 zaštićenih područja – saopštio je Zoran Mrdak, predsjednik Parkova Dinarida.

image
-

Izvršna direktorica Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice Jasna Gajević saopštila je da imaju dobru saradnju sa Parkovima Dinarida. 

– Ta saradnja rezultirala je između ostalog i ovom izložbom danas. Kako Gorica u poslednje vrijeme sve više posjećena, ne samo od strane Podgoričana, nego i brojnih turista drago mi je da će oni moći na ovakav način da se upoznaju sa ljepotama i vrijednostima Crne Gore što će možda da ih podstakne i da pođu i posjete neki od ovih parkova –  rekla je Gajević.

Ivana Milović, pomoćnica direktora Nacionalnih parkova Crne Gore, saopštila je da Nacionalni parkovi Crne Gore pokrivaju skoro 8 odsto teritorije države.

– Pored toga što su to i najstarija zaštićena područja, ona predstavljaju i najvrijedniji resurs. Kao takvi, naši Parkovi nijesu izolovani već predstavljaju dio drugih ekosistema i nasljeđa. Zbog toga nam je saradnja sa drugim parkovima I subjektima jako važna kako bi smo zajedno radili na njihovom očuvanju I unapređenju – istakla je Milović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 15:32