Црква у Врању, а капела у Матагужима / -
14/04/2022 u 10:46 h
А.Д.А.Д.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Општина Голубовци да објасни због чега су мјештани Матагужа добили пореска рјешења из Општине Тузи: Ко тргује имовином Матагужана

Све су прилике да може било ко од Зете да узима, а да они то ниjемо посматраjу у шта смо имали прилике да се увjеримо у предходном периоду, казао је Новица Пејовић (Демократе)

Одакле било коме право да се бави размјеном и трговином имовине приватних власника, те позивам надлежне из Општине у оквиру Главног града - Голубовци да објасне и када је договорено да се мјештанима Матагужа уруче пореска рјешења од Општине Тузи, саопштио је Новица Пејовић, одборник Демократа у Скупштини општине Голубовци. Он је реаговао на изјаву секретара за урбанизам Општине Тузи Љеку Ивезаја који је казао да су становници дијела у близини цркве Светог Николе и капеле сада мјештани Мјесне заједнице Врањ, а не Матагужа. У питању су породице Новаковић, Ђуровић и Мијовић. Ивезај је такође истакао да ће ове породице сва своја права остваривати у сусједној општини, али да постоји могућност у финалном договору са Главним градом да се неки дјеови размијене.

– Приjе свега одакле било коме право да се бави размjеном и трговином имовине приватних власника. Ово питање jе било могуће врло jедноставно риjешити да jе занемарен простор за политичку трговину. Такође, прилично jе пуно тачака спорења што jе познато нашим комшиjама из Тузи, па ниjе добро да се заузме принцип размjена. Свима jе познато да су некадашњоj општини Матагужи припадала и циjела насеља коjа су данас на териториjи општине Тузи. Сада вам ни то ниjе мало већ се бавите постављањем табли са називима улица и насеља на териториjи катастарске општине Матагужи у циљу заштите непокретности своjих функционера. И Зета и Тузи имаjу велику териториjу, окрените се договору и разрjешењу проблема – рекао је Пејовић.

Пејовић каже да је нејасно зашто нема никакве реакције из Општине у оквиру Главног града - Голубовци с обзиром на непостојање усвојене локалне одлуке о границама насеља.

– Том одлуком jе jасно дефинисано шта припада Зети. Све су прилике да може било ко од Зете да узима, а да они то ниjемо посматраjу у шта смо имали прилике да се увjеримо у предходном периоду – казао је Новица Пејовић.

Иначе, куће Новаковића, Ђуровића и Мијовића по катастарским границама припадају катастарској општини Врањ, па то што су се досад водили као мјештани Матагужа, односно Општине у оквиру Главног града - Голубовци више не важи. До сада су били уписани у бирачки списак Зете, али ће се и то промијенити.

Граница у Матагужима је означавана као спорна посебно због цркве Светог Николе, капеле и гробља. Црвена катастарска линија подијелила је село па су црква и гробље у КО Врањ, а капела у КО Матагужи. По закону територију једне општине чине границе КО које улазе у њен састав.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:51