ПГ Биро / - ПГ Биро
02/07/2021 u 17:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Отворена Кућа здравља: Главни град обезбиједио бесплатну психосоцијалну подршку

-Сви који учествују у раду Куће здравља имају лиценцу за рад и лиценцу за пружање услуга- подсјетио је Терзић.

Градоначелник Иван Вуковић са сарадницима отворио је данас “Кућу здравља”, нови бесплатни социјални сервис за грађане којима је потребна психосоцијална подршка. Идеја за покретање овог сервиса настала је из увјерења да је за здрав и продуктиван живот, веома важно водити бригу како о физичком, тако и о менталном здрављу, саопштено је из Главног града.

Како наводе, “Кућа здравља” има за циљ побољшање квалитета живота, отклањање или ублажавање ризика, као и пружање подршке грађанима који се суочавају са различитим проблемима, с акцентом на припаднике социјално рањивих категорија. Период који је обиљежила пандемија изазвана коронавирусом, као и посљедице по укупно здравље становништва, осјећај страха и несигурности, додатно су мотивисали Главни град да ову врсту подшке пружи својим грађанима.

-Увијек је постојала потреба за постојањем оваквог сервиса, а тежак период, кроз који сви пролазимо дуже од годину дана, је ту потребу додатно нагласио. Посебно ми је задовољство што смо данас у прилици да потпишемо Меморандум о сарадњи са три невладине организације: Удружењем психолога Црне Горе, ЦАЗАС-ом и Центром за права дјетета Црне Горе. У раду Куће здравља ће учествовати психолози, социјални радници, доктори медицине који су запошљени у службама, органима и јавним установама Главног града, али и поменутим невладиним организацијама- казао је градоначелник.

Секретар Секретаријата за социјално старање, Иван Терзић, истакао је да Главни град и на овај начин показује да води одговорну социјалну политику, те да му је изузетно драго што градска управа показује посебан сензибилитет када су социјалне теме у питању.

-Сви који учествују у раду Куће здравља имају лиценцу за рад и лиценцу за пружање услуга- подсјетио је Терзић.

Важност ове иницијативе огледа и у томе што ће приоритетне групе у раду “Куће здравља” бити жртве породичног и вршњачког насиља, особе које се суочавају с проблемом болести зависности, особе у повећаном ризику или са потврђеним ХИВ/АИДС налазом, особе са нарушеним партнерским и породичним односима, суграђани који се боре са проблемом неплодности, особе које се суочавају са тешким обољењима или инвалидитетом чланова породице, суграђани којима је потребна подршка због губитка блиске особе, припадници ЛГБТQ популације, као и лица која трпе мобинг.

Градоначелник Вуковић је искористио ову прилику да уручи захвалницу представници фирме “Глосариј” и захвали господину Браниславу Мартиновићу на донацији коју су обезбиједили за опремање “Куће здравља”, чиме су допринијели да у што краћем року овај социјални сервис буде доступан грађанима Подгорице. Вуковић је захвалио и својим колегама на посвећеном раду приликом реализације ове хумане и важне приче за Главни град.

Тамара Милић, испред Удружења психолога, казала је да је реализација овог социјалног сервиса била неопходна, посебно јер је пандемија коронавируса и даље присутна, а посљедице периода који је иза нас се и даље осјећају.

Подсјећају, Кућа здравља се налази на адресама: Ул. Новака Милошева (дворишна страна) и Ул. Доситеја Обрадовића бр. 12. Све услуге у Кући здравља су бесплатне, а грађани се могу пријавити путем телефона 020/220-994, маил адресе куца.здравља@подгорица.ме или директним доласком у просторије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 06:18