Пипери се буне против узурпације Малог и Вељег брда / -Срђан Бољевић
26/09/2021 u 07:15 h
Nataša Spaić, M.L.V.Nataša Spaić, M.L.V.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пипери траже да се уклоне ограде са Малог и Вељег брда: Комуналној инспекцији дат мјесец да интервенише

Становници Пипера предлажу оснивање фонда у који би се сливао новац који би се наплаћивао од грађана који су нелегално узурпирали земљиште. Та средства би се усмјерила ка одређеним пројектима који би се унаприједила економска слика Пипера

Комунална инспекција има рок од мјесец дана да са Малог и Вељег брда уклони све нелегалне ограде јер ће у супротном то урадити становници Пипера, поручили су са синоћњег збора мјештани овог насеља. Пипери се буне против нелегалне градње која је у последње вријеме узела маха, а са којим надлежни органи још нијесу успјели да се ухвате у коштац.

– Градња је заустављена, више се не граде куће. Ми имамо страшан проблем - заузето је много земљишта и оно је ограђено каменим оградама. Наша је молба да се те ограде сруше јер само на тај начин можемо потенцијалног купца да разувјеримо да купи земљиште. Ако Комунална инспекција не сруши све ограде, ми ћемо им асистирати са мацама, али ће испред нас ићи комунални инспектор и начелник. Нећемо да остављамо незавршен посао, што на бившем нашем комуну затекнемо од дивље градње ми ћемо да срушимо – навео је Драгутин Вучинић.

Мјештанин Борис Ристовић саопштио је да је земљиште на којем је актуелна дивља градња некадашњи комун који је држава преузела како би могла имати ресурсе да улаже у све оне ствари које су битне за заједницу.

image

Борис Ристовић

-Срђан Бољевић

– Ти заједнички ресурси се сада узурпирају. Нелегална градња је кривично дјело, а имамо парадоксалну ситуацију да се та узурпација не стопира. Ти људи у међувремену улазе у процес легализације, прикључују се на струју, воду и то је процес који се коси са свим здравим принципима урбаног планирања. Овај простор је кроз учешће заједнице могао да се испланира – навео је Ристовић.

Срђан Лазаревић питао је да му се објасни ко је дозволио легализацију бесправних објеката који су подигнути на туђем земљишту.

image

Срђан Лазаревић

-Срђан Бољевић

– Морамо прво да почнемо од тога човјека који му је дозволио легализацију, да њега процесуирамо па да идемо даље. Не могу ја сад да одем у Пљевља, Жабљак и Колашин и заградим. Дуне вјетар ми немамо струје, а људима што су нелегално заградили и саградили то се не дешава. Нешто није у реду, то не може тако – каже Лазаревић.

Предраг Радетић је оцијенио да су Пипери запостављени, почев од инфраструктуре па, како је навео, других економских момената.

–Пипери су плодно тло, имају потенцијале који нијесу искориштени. Требало би да се оснује фонд у који би се сливао новац који би се наплаћивао од грађана који су нелегално узурпирали земљиште. Та средства би се усмјерила ка одређеним пројектима који би унаприједили економску слику Пипера. Морамо да будемо у томе упорни – рекао је Радетић.

Немања Љумовић указао је да је продаја државне имовине кривично дјело.

–Да ли ми као група грађана или НВО подношењем кривичне пријаве против људи који су то урадили можемо доказати да их можемо уплашити како би престали да раде то што раде. Људи који купују плацеве треба да имају страха – рекао је Љумовић.

image

Љубиша Конатар

-Архива
Грађевинска инспекција ће појачати надзор

В.д. генералног директора Директоратa за инспекцијске послове и лиценцирање у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма Љубиша Конатар саопштио је да они препознају захтјеве локалне заједнице и Пипера за очување Малог и Вељег брда.

– У дијелу надлежности Урбанистичко-грађевинске инспекције јесте грађење објеката и ми смо у овом дијелу имали неколико иницијатива. Могу вам обећати да ће Урбанистичко-грађевинска инспекција у наредном периоду, у тијесној сарадњи са вама, посебно надзирати овај дио Малог брда гдје је била започета градња неколико објеката. Ми ћемо у наредном периоду бити много агилнији. Имамо тачно прописане надлежности. Нелегално заграђивање земљишта је у надлежности Комуналне инспекције. Не желим да пребацујем одговорност на Комуналну инспекцију, јер је ту и велика одговорност Урбанистичко-грађевинске инспекције. Најбитније је да се на простору који је био планиран за девастацију сада ништа не гради, а ја вас потпуно разумијем и подржавам – саопштио је Конатар.

На Вељем брду ће да се гради соларна електрана па ми као Пипери имамо право на новац, навео је Драгић Марковић, мјештанин.

–Тај новац би унијели у развој насеља. Пипери су запостављена територија али доста и нашом кривицом јер смо себични и не радимо пуно за опште добро. Тај новац се не би дијелио Пиперима него би био за опште добро. На Лукавици, Каменику, Радовчу нема пута. У том правцу треба да се ујединимо – поручио је Драгић Марковић.

Милинко Михаиловић сматра да је њихов проблем држава, а не људи који узурпирају земљиште.

–Ми треба да видимо са државом да ли је она спремна да стане у одбрану државне имовине која је отуђена од Пипера – рекао је Михаиловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:36