Велики број насеља није покривен планском документацијом / Дан
09/02/2022 u 06:58 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Планска документација кочи развој: Цијеле Тузи имају само четири ДУП-а

Кључни проблем што се не могу радити ДУП-ови је непостојање катастра непокретности, односно подлоге за план. Према нашој евиденцији, легализацију чека 1.700 објеката, каже Љека Ивезај

Општина Тузи, која има територију од око 248 квадратних километара и обухвата 11 катастарских општина, покривена је са свега четири детаљна урбанистичка плана. У питању су ДУП Карабушко поље, ДУП Шипчаничка гора 1, Локална студија локације Тузи-зона 19 и Локална студија локације Пијаца. Љека Ивезај, секретар за урбанизам каже да је покривеност територије Тузи ДУП-овима мала, те да немају Просторно урбанистики план Тузи.

image

Љека Ивезај

Дан

– На снази је ПУП Главног града из 2014. године кад су Тузи биле Градска општина. Нијесмо још урадили наш просторни план. Да би га направили мора Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма да покрене поступак на нашу иницијативу. Иницијативу нећемо скоро покренути јер морамо да се разграничимо са Подгорицом. Нама су дефинисане катастарстаке парцеле, а можда дође до неких малих промјена. Кад се буду дефинисале све просторне јединице онда ћемо поднијети иницијативу да се ради ПУП за Тузи – каже Ивезај.

Занимљиво је да приликом доношења ПУП-а Подгорица тај документ није добио потврду парламента Тузи. Тај формални пропуст могао је да озбиљно наруши пуштање у правни промет плана али је, као много пута, политика била изнад права и струке.

Ивезај истиче да то што немају планове је велики проблем, јер се насеља не могу развијати. Као примјер наводи центар Тузи који није покривен планом.

– Покренули смо иницијативу и код претходне и код ове Владе да донесе одлуку да се уради ДУП за центар. Међутим, кључни проблем што не можемо урадити ДУП је катастар непокретности који немамо, тако да немамо подлогу за план. Чека се излагање јавних података на увид за КО Тузи који је битан за доношење ДУП-ова. Подаци су у надлежности Управе за некретнине и државну имовину. Обећано нам је да ће почетом године бити то излагање и да ће се успоставити катастар, али помака нема. Главни проблем је успостављање катастра непокретности. Ми рецимо немамо евиденцију спратности објеката у зони КО Тузи. Ту губимо велики новац приликом обрачуна пореза на непоркетност – каже Ивезај.

Дио општине гдје ће се градити чипсара није покривен планским документом.

– То је периферија која је регулисана смјерницама из ПУП-а. Урбанистичко-техничке услове издајемо на основу ПУП-а. Услови су мало захтјевнији. Ако се ради о пољопривредном земљишту мора да има минимум 2.500 квадрата да би градио кућу. Ако се налази у зони површине насеља мора да има минимум 600 квадрата да би направио објекат, одређују се параметри колика може бити спратности, површина, колико да буде удаљена од комшије, од главне улице... Објекте које планирамо да радимо су од општег интереса који ће успостављањем ДУП-ова бити уклопљени – истиче Ивезај.

ПУП-ом је као бизнис зона планиран појас од центра Тузи до Вуксанлекића. Он истиче да је то планирано као зона централних дјелатности.

Ивезај истиче да по евиденцији Општине за легализацију имају 1.700 објеката.

– Највише нелегалних објеката има на Карабушком пољу и дијелу Кућа Ракића, као и у Тузима. Тузи имају доста старих објеката који немају обавезу грађевинске дозволе, то су они грађени прије 1974. године. На Карабушком пољу куће су рађене у задњих 30 година. Имамо проблем, јер прекидамо сваки поступак леглизације у зонама гдје је предвиђено доношење ДУП-ова. Ту је проблем јер не можемо да приходујемо, не можемо да легализујемо, губимо са више аспеката иприходе и слику урбане средине – казао је Ивезај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:40