/ - Фото: Дан
02/06/2022 u 11:39 h
Андријана Дабановић, Милица ВујисићАндријана Дабановић, Милица Вујисић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ник Ђељошај: И Зета и Тузи су били производ политичке одлуке

Сви знамо шта је у питању. То су комбинаторике са гласовима. Везани смо и осјећам се лоше кад нас калкуланци виде само као бројке. Били смо ми бројке, сада је Зета бројка, сматра он

Сада је јасно да се ни за Тузи, а сада ни за Зету нијесу чекали економски параметри да буду самосталне општине, већ је то била политичка одлука, али свакако добра и за једне и за друге, сматра Ник Ђељошај, предсједник Општине Тузи.

Он је истакао да је Зета дуго функционисала као Градска општина, а онда као Општина у оквиру Главног града, а да нијесу искористили сва овлашћења и могућности које им је дао закон.

– У принципу Општина у оквиру Главног града је била скоро као општина. По закону имају право на Егализациони фонд, као и да наплаћују сопствене приходе, издају рјешење о порезу на непокретност, а имали су право да отварају своје наплатне рачуне. То нису урадили. Тузи су и прије самосталности имали наплатне рачуне. Све ове могућности које су имали зашто их нијесу користили је питање за њих. Могли су да буду мало спремнији него сада, али имају администрацију и све ове ствари могу да се заврше на вријеме. Одмах треба да се обрате Министарству финансија и отворе наплатне рачуне. Тако би имали све спремно до избора како би одмах ступиле на снагу када постану општина. Остало је у закону да имају финансијску подршку од Владе како би функционисали. Вјероватно ће и Главни град да им помогне у овој години, а од следеће године ће Зета бити једна од финансијски стабилнијих општина. Позивам политичаре да не праве додатну политику за Зету, јер она заслужује општину. Дао бих сугестије када се мијења закон које би требало боље регулисати. То је да се остави рок за подјелу имовине и разграничење, као и да оно што буде на територији Зете одмах им се да на коришћење – каже Ђељошај у разговору за "Дан". 

Он сматра да Зета има довољно времена уколико стварно желе самосталност.

– Сугерисао бих актуелној предсједници да одмах упути допис Министарству финансија да се отворе наплатни рачуни за порезе, да донесу све одлуке које се тичу локалних пореза, пореза на непокретност, призез, за комунално уређење... – наводи Ђељошај.

Исправити неправду због имена општине

Ђељошај каже да би усвајањем закона у прелазним одредбама требало дефинисати до када ће ти органи моћи да раде.

– Драго ми је да ће Зета постати општина и под тим именом, јер су Тузима нијесу дали да користи назив Малесија. Није дао ДПС што је неправедно и непоштено. Сада када може Зета мислим да треба да се исправи неправда и приликом усвајања закона да се поправи амандманом. Апелујем да то уради Влада када буде дала мишљење о овом закону. Када сам давао амандман ДПС га је одбио, а сад имамо други стандард у комшилику и то није добра порука. Одговор би требало да чујемо од предлагача ДПС-а зашто дупли стандард када су у питању Тузи и Голубовци – наводи Ђељошај.

Он истиче да се све ово не може назвати изборним инжењерингом, јер су Тузи и Зета заслужили општину прије 20 година, али је због политичких разлога нијесу добили.

– Сада поново имамо неке политичке снаге. Сада некоме одговарају гласови из Зете, некоме не. Сви знамо шта је у питању. То су комбинаторике са гласовима. Везани смо и осјећам се лоше кад нас калкуланци виде само као бројке. Били смо ми бројке, сада је Зета бројка. Надам се новом руководству у тој општини које ће да ради и да се докаже. Видјеће Зећани колико је важно имати свој дом и колико је добро да се одлучује у Зети. Коначно и Зета излази из калкулација и бројки и сами управљају локалним интересима. Надам се да ће Главни град имати бољи однос према њима, него што је то било према нама. У принципу однос није био коректан – каже Ђељошај.

Ђељошај истиче да све што је данас Главни град стварали су и Зета и Тузи.

– Савјетујем Зети да што прије оснују јавна предузећа и да траже од Главног града да оно што је на њиховој територији одмах преузму да они руководе. Ми смо ту да помогнемо савјетима, ресурсима... Слични су економски потенцијали Зете и Тузи с тим што Зета има и аеродром. Студија која је рађена за Зету је глупост. Не знам ко је радио, али је нетачна и брзо ће се видјети да је била погрешна. Зета ће само од Егализационог фонда добити 1,7 милиона. Реалан буџет биће четири, пет милиона – каже Ђељошај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 03:00