/ -
17/03/2022 u 11:32 h
А.Д.- Н.С.А.Д.- Н.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

По налогу Еколошке инспекције: Бемакс мора да очисти бетон са Ћемовског поља

Ако Бемакс не поступи по рjешењу инспекциjа ће Суду за прекршаjе подниjети захтjев за покретање прекршаjног поступка, поручују из Управе за инспекцијске послове док из комапније кажу да су поступили по налогу и приводе крају чишћење

Компанија Бемакс има још четири дана да уклони отпадни камен и бетон са парцела у близини постројења предузећа на Ћемовском пољу, чији дио припада насељу Цијевна. Да морају да уклоне отпад којим је покривена значајна површина поља наложила је Еколошка инспекција након инспекцијског надзора.

Овим отпадом покривена је површина од више хиљада квадрата и тај предио изгледа као пустиња. Терен је сиве боје, земља се не види, а када се нагази пуца под ногама. Нема траве, а неколико стабала чемпреса је сасушено. На неколико десетина метара од ове локације су Плантажини виногради.

– Еколошка инспекциjа jе извршила инспекциjски надзор по инициjативи да се на парцели на локациjи Циjевна у близини построjења предузећа Бемакс депонуjе отпадни бетон. Обиласком локациjе констатуjе се да се локација налази у кругу предузећа, а по изjави присутне странке наведена локациjа се користи за привремено депоновање материjала – ситних рjечних гранулациjа камена, коjе се одваjаjу на дробиличном построjењу, коjе се кваси, а мокар материjал депонуjе по површини да се просуши и као такав се користи у грађевинарству. Бемакс за постоjећа построjења (дробилично построjење, асфалтна база и построjење за производњу бетона) посjедуjе елаборате о процjени утицаjа на животну средину, на коjа су дате сагласности од стране надлежног секретариjата локалне управе. Увидом у елаборат о процjени утицаjа дробиличног построjења на животну средину констатуjе се да депоновање мокре фракциjе ниjе предвиђено елаборатом о процjени утицаjа на животну средину на постоjећоj локациjи, тако да jе предузеће у обавези да спроводи мjере из елабората на коjи jе дата сагласност – саопштили су из
ПР службе Управе за инспекциjске послове.

Будући да немаjу више рjечну фракциjу за дробљење, Бемакс jе ушао у процедуру уклањања постоjећег материjала на градилиште, наводе из Управе за инспекциjске послове.

– Уклањање постојећег материјала зависи од временских услова, а еколошки инспектор jе донио писано рjешење са мjером да предузеће Бемакс уклони постоjећи материjал - ситне риjечне гранулациjе са локациjе депоновања, са роком извршења мjере 10 дана од дана приjема рjешења. Ако Бемакс не поступи по наложеном рjешењу, еколошка инспекциjа ће Суду за прекршаjе подниjети захтjев за покретање прекршаjног поступка – поручују из Управе за инспекцијске послове.

Да ли су поступили по налогу еколошког инспектора, те за која постројења у насељу Цијевна посједују елаборате о процјени утицајана на животну средину, питали смо компанију Бемакс.

– Као и увиjек до сада компаниjа Бемакс поштуjе налоге надлежних инспекциjских органа. Наравно да смо поступили по налогу Еколошке инспекциjе. Започели смо уклањање материjала, шта више приводимо их краjу. Компаниjа Бемакс посjедуjе елаборате о процjени утицаjа на животну средину за сва своjа построjења у насељу Циjевна, jош од 2012. године – поручили су из компаније Бемакс.

У видео материјалу који објављујемо, преко QR кода можете погледати како изгледа простор гдје је депонован материјал.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:04