18/06/2024 u 17:34 h
Nataša Spaić, Mićko VujisićNataša Spaić, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Većina u Podgorici sjutra ponovo za pregovaračkim stolom

Istupanje pet odbornika iz Pokreta Evropa sad, neimenovanje zamjenika gradonačelnice iz redova Demokrata, napuštanje jednog odbornika DNP-a i napuštaje odbornice Civisa GP URA samo su neke od okolnosti koje su se promijenile u odnosu na prije 14 mjeseci kada je sklopljen mozaik vlasti u Podgorici

Završen je sastanak parlamentarne većine u Skupštini Glavnog grada u nastojanju da sklope mozaik nesmetanog funkcionisanja i prevaziđu krizu nastalu prvenstveno istupanjem pet odbornika iz Pokreta Evropa sad.

Nađa Ljiljanić (Pokret za Podgoricu) je kazala da nijesu definisane sve stvari do kraja i da je pokazana dobra volja sa strane Pokreta Evropa sad i svih konstituenata vlasti. Ona je rekla da ne bi iznosila detalje razgovora, te da se sastanak nastavljaju sjutra.

Istupanje pet odbornika iz PES-a nije jedini razlog zbog kojeg je došlo do problema u funkcionisanju izvršne i zakonodavne gradske vlasti. Glavni grad već dugo nema zamjenika gradonačelnice kojeg treba da predlože Demokrate, jedan odbornik je napustio Demokratsku narodnu partiju i djeluje kao nezavisni, a odbornica Civisa djelovanje u odborničkom klubu GP URA. U međuvremenu, formiran je i Blok 11 kojeg čine odbornici GP URA, PzP-a i Pokreta za Podgoricu, odnosno odbornika koji su napustili PES. Koalicioni sporazum na osnovu kojeg je formirana vlast sklopljen je prije 14 mjeseci.

Danilo Šaranović (Demokrate) je ranije napustio sastanak i nije želio da daje izjavu. Rekao je da se sačeka kraj sastanka jer se prenose zaključci, a ne subjektivni osjećaj bilo kojeg pojedinca. 

Vladimir Bulatović kazao je za "Dan" da je na današnjem sastanku konstatovano da nije došlo do dogovora između kolega iz Pokreta Evropa sad i Pokrata za Podgoricu.

– Naš stav je da bilo koje rješenje mora biti zajedničko rješenje onih konstituenata koji su formirali vlast. Ukoliko smo svi istog stava, povratak DPS-a u bilo kom obliku je nemoguć, a DNP je u tom smislu uvijek bio jasan - kaže Bulatović.

Stefan Vešović kazao je da se konstantno vrti priča da nema pomaka u pregovorima.

– Iz Pokreta za Podgoricu su rekli da dogovora nema. Mi pomažemo da do njega dođe. Nisam neko ko želi da arbitrira, ali i ne želim da građani Podgorice budu taoci. Imam osjećaj da se sa strane sugeriše da ne dođe do dogovora, a to su svi primijetili - naveo je Vešović. 

Vladislav Dajković kazao je da su pregovori teški i kompleksni. 

- Bolje je 100 dana pregovora nego jedan dan povratka DPS-a - kazao je Dajković.

Pet odbornika opozicije iz redova SDP-a, SD-a, LP-a predalo je juče Skupštini, odnosno svim odborničkim klubovima na potpis inicijativu o skraćenju mandata Skupštini i razrješenju gradonačelnice Olivere Injac. Medijima, odnosno javnosti tekstovi inicijative nijesu dostupni, pa se ne može ni govoriti o preciznom sadržaju i razlozima ako se izuzme ono što su opozocioni odbornici usmeno saopštili. Da bi ova inicijativa prošla treba da je potpiše 20 odbornika, a kako sa DPS-om imaju 23 to nije sporno, ali jeste samo izglasavanje jer je neophodna podrška 30 odbornika. Bez nekoga iz većine to je nemoguće. Do sada su se sve partije, osim PzP-a, GP URA i Pokreta za Podgoricu izjasnile na čiju su stranu. Očekuje se da večeras zauzmu jednu ili drugu stranu.

 

Sastanku prisustvuju u ime PES-a Olivera Injac, Anđela Jakšić Stojanovi i Boris Pejović, Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić i Balša Špadijer, Demokrata Danilo Šaranović, PzP-a Branka Bošnjak, Anika Bajić i Goran Šćepanović, NSD-a Koča Đurišić, Slobodne Vladislav Dajković i Boban Radević, Ujedinjene Branko Kovačević, DNP-a Vladimir Bulatović, Prave Crne Gore Stefan Vešović, GP URA Milena Vuković, Demosa Miljana Kićović i Civisa Maja Vučelić.

Ovo je drugi sastanak parlamentarne većine za nedelju dana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 11:30