Адвокати указују да грађани не знају колико плаћају за прераду а колико за збрињавање отпада / - Фото Дан
22/11/2021 u 07:57 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цјеновник Депоније пред Уставним судом: Спорно повећање цијена услуга за 50 одсто

Цјеновник Депоније усвојен је на сједници Скупштине Главног града 20. октобра прошле године, а њиме је предвиђено увећање цијена услуга

Адвокатска канцеларија "Комненић и сарадници" предала је Уставном суду иницијативу за покретање поступка за оцjену сагласности са Уставом и законом цjеновника услуга прераде и збрињавања комуналног отпада на депониjи "Ливаде" који је Скупштини Главног града усвојен 20. октобра прошле године. Предузеће Депонија припремила је овај цјеновник након што је Уставни суд утврдио да претходни, који је важио до 30. новембра 2020. године, у вриjеме важења ниjе био у сагласности са Уставом и законом. Новим цјеновником цијене услуга које пружа ово предузеће увећане су за 50 одсто.

Адвокат из адвокатске канцеларије "Комненић и сарадници" Филип Кажић указује да нови цjеновник Депоније обилуjе незаконитостима.

–У цjеновнику jе изражена jединствена циjена услуга прераде и збрињавања комуналног отпада, иако jе Уредбом о ближим елементима и методологиjи за одређивање циjена комуналних услуга jасно прописано да се те циjене мораjу на рачуну сваког корисника посебно исказати. Будући да те циjене нису посебно исказане у цjеновнику, оне се ни на рачуну корисника не могу посебно исказати, па корисници не знаjу колико плаћаjу за прераду, а колико за збрињавање комуналног отпада – наводи Кажић.

Депонија: Наводи произвољни и неосновани

Наводе адвокатске канцеларије "Комненић и сарадници" да цjеновник услуга прераде и збрињавања комуналног отпада ниjе у складу са Уставом и законом из предузећа Депонија оциjенили су произвољним и неоснованим. Из овог предузећа наводе да су од Центра за заштиту потрошача тражили мишљење на цјеновик али да га нијесу добили.

–Центар за заштиту потрошача, у складу са чланом 36 став 4 Закона о заштити потрошача, био jе дужан доставити тражено мишљење у року од 15 дана од дана приjема нашег захтjева. Међутим, ова организациjа за заштиту потрошача ниjе доставила тражено мишљење, ни у законском року, ни након истека законског рока. Стога, зашто Центар за заштиту потрошача ниjе дао тражено мишљење можете сазнати само од те организациjе – кажу из Депоније.

Из предузећа наводе да је одбор директора предузећа 20. октобра 2020. године утврдио цjеновник услуга прераде и збрињавања комуналног отпада.

–Овим цjеновником, циjене услуга прераде и збрињавања комуналног отпада на депониjи Ливаде утврђене су у складу са елементима за формирање циjена, садржаних у члану 53 и члану 54 Закона о комуналним дjелатностима, и у складу са чланом 6 Уредбе о ближим елементима и методологиjи за одређивање циjена комуналних услуга. На оваj Цjеновник сагласност jе дала Скупштина Главног града, одлуком бр. 02-016/20-831 од 3. новембра 2020. године – поручују из Депоније.

Он додаје да је цијена коштања услуге коjу пружа Депониjа израчуната незаконито.

–Депониjа је без икаквог правног основа у формулу за израчунавање циjене по метру квадратном, умjесто износа од 3.495.881 еура (колико су износили цjелокупни расходи Депониjе у 2019. години) униjела износ од 4.489.000 еура. На таj начин дошло jе до повећања циjене за грађане за 50 одсто. Међутим, из финансиjских извjештаjа пословања Депониjа произлази да ниjе било законског основа за увећање циjена услуга. Наиме, Депониjа jе примjењуjући 50 одсто ниже циjене из раниjе важећег цjеновника остваривала добит и то у 2019. години у износу од 377.322 еура, односно у 2020. години у износу од 348.627 еура – рекао је Кажић.

Кажић наводи да су цjеновником предвиђена увећања циjене за правна лица до 8,88 пута.
–Да би се та увећања могла примиjенити било jе неопходно да се претходно утврде тачне количине комуналног отпада коjе поjедине категориjе корисника производе по метру квадратном, те да се на основу тих анализа изврши увећање циjене за поjедине категориjе корисника. Међутим, Депониjа такве анализе и мjерења ниjе извршила већ jе корективни фактор одређен паушално. Осим тога, Депониjа приjе добиjања сагласности на цjеновник од Скупштине Главног града ниjе добила сагласност од организациjе за заштиту потрошаћа, како jе то прописано законом. Све то чини само дио незаконотости важећег цjеновника Депониjа због коjих jе Уставном суду подниjета инициjатива за оцjену сагласности цјеновника са Уставом и законом – указује Филип Кажић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:49