/ foto: PR Centar
26/10/2024 u 11:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pokret Naprijed: Ministarstvo i Vlada da povuku odluku o plaćanju boravka u dnevnim centrima

Pokret Naprijed poziva resorno ministarstvo i Vladu da povuku odluku o plaćanju boravka u dnevnim centrima za osobe sa smetnjama u razvoju i da posebnu pažnju posvete upravo ovim kategorijama stanovništva koje su najugroženije i najdiskriminisanije.

- Crna Gora kao država mora učiniti sve da im olakša život i na taj način pokaže da je spremna da stane iza svakog svog građanina, a naročito onih kojima je pomoć i podrška najpotrebnija - saopštili su iz Pokreta Naprijed.

Odluka Ministarstva socijalnog staranja, brige o porodici i demografije da uvede obavezu plaćanja boravka u dnevnim centrima naišla je na ogorčenje roditelja djece sa smetnjama u razvoju, saopštili su iz Pokreta Naprijed.

- Ovom odlukom određena je cijena sata provedenog u dnevnom centru od 1,80 eura, od koje će korisnici plaćati pet odsto, odnosno devet centi po satu.

Na ovaj način, djeca sa smetnjama u razvoju i njihovi roditelji dolaze u još nezavidniji položaj jer, umjesto da im olakša život, država im nameće dodatne obaveze. Smatramo da će pomenuti iznos, ako ostane na snazi, vremenom biti veći, što će dodatno uticati na ova lica i njihove porodice koje bi taj novac mogle upotrijebiti na drugi način - kazali su iz Pokreta Naprijed.

Ističu da na isti problem nailaze i osobe sa invaliditetom.

- Pravo na ličnu invalidninu spada u domen osnovnih materijalnih davanja iz socijalne zaštite pojedinca i, kao takvo, ne može biti prihod i osnov po kom se lice sa invaliditetom obavezuje da plaća socijalnu uslugu. Ovakav odnos države prema najranjivijim kategorijama stanovništva otvara i pitanje da li je cilj vlasti da unaprijedi kvalitet života ovih lica ili da kroz ovakve namete puni državni budžet - navode iz Pokreta Naprijed.

Ministarstvo: Plaćanje usluga Dnevnih centara definisano zakonom

Kako su istakli, Država je dužna da, kroz rad dnevnih centara, omogući zaštitu, promociju i unapređenje prava djece i omladine sa smetnjama u razvoju, njihovu socijalizaciju i integraciju u zajednicu, edukaciju i osposobljavanje za što veću samostalnost u dnevnim aktivnostima, te sticanje vještina neophodnih za svakodnevni život.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. oktobar 2024 11:53