Сточари траже веће субвенције за млијеко / Архива Дана
09/03/2022 u 07:19 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пољопривредници у Тузима незадовољни агробуџетом: Све је поскупјело, само субвенције стагнирају

Буџет Општине је скоро осам милиона и требало је барем десет одсто намијенити пољопривредницима, јер је производња хране сада најважнија, каже сточар Пренташ Сиништај

Пољопривредници Малесије незадовољни су припремљеним Агробуџетом Општине Тузи за ову годину који је планиран на 368.700 еура. Од тог износа 344.000 је намијењено за субвенције. Истичу да је од укупног буџета Општине Тузи, који је скоро осам милиона еура, макар десет процената требало да буде опредијељено за помоћ пољопривредницима. Има ли шта прече од производње хране, питају надлежне.

– На ову кризу новац који су планирали за помоћ пољопривредницима, посебно сада када је све поскупило, је изузетно мали. Поскупило је све од сјемена, ђубрива, преко горива, препарата, машина, фолија... па је тако требало подићи и субвенције. Све је поскупило од 200 до 300 процената. Ситуација није идеална. Био сам приморан да смањим производњу на пола, а пољопривреда би требало да нам буде сада главни приоритет с обзиром на то каква је ситуација. Морали би се више посветити производњи хране – казао је Милован Милић, пољопривредник.

Он наводи да доста пољопривредника не може да финансира производњу, а Општина слабо помаже.

– Даће субвенције за неко сјеме, а рецимо за кап по кап, бијеле и црне фолије не дају. Све је то мало да би се могла побољшати производња. Није у реду ни то да можемо конкурисати само за двије подстицајне мјере. Треба повећати помоћ, како би нам се и производња повећала, а не смањила. Народ мора да једе, видите какво је вријеме дошло. Ја ћу се снаћи и ове године, као и сваке претходне, али има оних који неће успјети – казао је Милић.

Он сматра да би Општина требало да директно од пољорпивредника чује како и шта предузети.

– Значило би нам да се макар заинтересују. Да помогну у старту, да пољопривредници имају старт. Рецимо обезбиједе сјеме, ђубриво, оно што је неопходно на самом почетку. И радна снага је проблем. Дневнице су веће, а и радника нема. Све иде ланчано. Ми ћемо морати ове године кромпир да продајемо 40 центи да би улог извукли – рекао је Милић.

Сточар Пренташ Сиништај није задовољан висином субвенција.

– Дају нам пет центи за млијеко, то је мало. Ја иначе имам три фарме и с пуним правом кажем да нам се нико не окреће. Колико су новца обезбиједили за пољопривреду је мало с обзиром на то да је буџет Општине скоро осам милиона. Макар десет одсто да су намијенили пољопривредницима, или да преусмејре нека средства, јер је производња хране сада најважнија. Ово је мали износ да се помогне пољоривредницима. Све је прескупо и није добро – рекао је Сиништај.

Сиништај сматра да би Општина Тузи требала да помогне мале произвођаче.

– Општина треба сваком да помогне, али приоритет су они који имају мање стоке, типа двије, три краве. Онда би они имали више грла кроз неко вријеме. Њима треба помоћ, а ја ћу се снаћи. Морали су обезбиједити веће субвенције за млијеко. Ових дана ћу поћи код секретарке за пољопривреду и видјети шта можемо да урадимо. Тражим да се повећа као и у другим градовима. Рецимо у Колашину је 13 центи, а у Тузима пет, а ми смо богатији од њих и имамо све – рекао је Пренташ Сиништај.

У Агробуџету за ову годину се наводи да када су у питању субвенције за подршку пољопривредним произвођачима чине их подршка реализациjи повртарске производње за шта је издвојено 260.000 еура, развоj тржишне производње млиjека у износу од 70.000, затим подршка жетви стрних жита 9.000, док је 5.000 еура намијењено за партиципациjу у плаћању доприноса пољопривредним произвођачима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 06:58