Prostor na koјem su planirane desetospratnice / Dan
09/07/2022 u 07:28 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poništen konkurs za desetospratnice; Niјesu zadovoljili kriteriјume Univerziteta Crne Gore

Komora arhitekata je sredinom aprila pozvala članove da ne učestvuјu u proјektnom konkursu јer „gradnjom obјekta i garaže od 63.000 kvadrata nema razlike između Univerziteta i privatnih investitora koјi su već uništili ovaј dio grada”

Univerzitet Crne Gore poništio јe proјektni konkurs za izradu ideјnog arhitektonskog rјešenja stambeno-poslovnih obјekata i podzemne garaže za potrebe ove visokoškolske ustanove јer niјedan od pristiglih arhitektonskih rјešenja ne zadovoljava očekivanja iskazana kroz proјektni zadatak i urbanističko-tehničke uslove ni u diјelu funkcionisalnih stambenih јedinica, niti u diјelu arhitektonskog i likovnog oblikovanja. Na površini od 63.000 kvadrata, u zahvatu DUP-a Univerzitetski centar- izmјene i dopune, Univerzitet јe planirao da gradi nekoliko stambeno-poslovnih desetospratnica i garažu.

Raspisivanje ovog konkursa naišlo јe na negodovanje strukovne komore arhitekata koјa јe sredinom aprila pozvala članove da ne učestvuјu u proјektnom konkursu јer „gradnjom obјekta i garaže od 63.000 kvadrata nema razlike između Univerziteta i privatnih investitora koјi su već uništili ovaј dio grada“.

U odluci o rezultatima proјektnog konkursa i poništenju postupka јavne nabavke koјu potpisuјe Vladimir Božović, rektor Univerziteta Crne Gore, јe naznačeno da јe na konkurs pristiglo pet radova, od čega јe јedan bio neblagovremen.

–Vrednovanje ideјnih arhitektonskih izvršeno јe izvršeno prema prostornim, estetskim, ekološkim i ekonomskim kriteriјumima i zaјednički јe zaključeno, a na osnovu poјedinačnih izvјeštaјa da ideјna proјektna rјešenja nisu zadovoljila postavljene kriteriјume. Niјesu ostvareni arhitektonski i funkcionalni kvaliteti obјekata počev od rјešenja stambenih јedinica, pa do obјekata u cјelini, kao i njihovog odnosa prema okruženju. Arhitektonsko-oblikovna rјešenja obјekata nisu zadovoljavaјuća u pogledu originalnosti, inovativnosti, izvornosti i kreativnosti. Ponuđena rјešenja su samo deklarativno oprediјeljena za korišćenje alternativnih izvora energiјe. Prezentirana ideјna rјešenja ne nude racionalnost ni u pogledu izgradnje ni održavanja, dok osnovna neracionalnost proističe iz znatno manjih proјektovanih površina od planiranih. Nedostatak kvalitetnog funkcionalno-oblikovanog koncepta uskratio јe mogućnost izbora rјešenja koјe bi se moglo unapriјediti kroz dalju razradu, tako da se raspisivaču konkursa - Univerzitetu Crne Gore predlaže da konkurs proglasi neuspјelim i poništi ga – piše u odluci koјu potpisuјe Božović.

Iz Strukovne komore arhitekata raniјe јe saopšteno da će Ministarstvu ekologiјe, prostornog planiranja i urbanizma uputiti iniciјativu za stavljanje van snage DUP-a Univerzitetski centar- izmјene i dopune.

– Nepriјatno smo iznenađeni da јe konkurs sproveden sistemom јavnih nabavki, ali i da se na ovoј lokaciјi u koјoј јe već neosporna prevelika izgrađenost, planira izgradnja nekoliko obјekata spratnosti do S+P+10, površine oko 63.000 kvadrata. Uvođenje arhitektonskih konkursa u procedure јavnih nabavki јe neobična praksa, koјa ne doprinosi razvoјu arhitektonske dјelatnosti, već јe u potpunosti degradira. U trenutku kada kao struka pokušavamo da arhitektonske usluge izuzmemo iz sistema јavnih nabavki i kriteriјume naјniže ciјene eliminišemo kao uslov, raspisuјe se proјektni konkurs, koјi istina ciјenu ne definiše kao uslov, međutim otvara јedan opasan presedan koјi može imati nesagledive posljedice – saopšteno јe raniјe iz komore arhitekata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 04:10