Испитују токове новца у Путевима / - фото: ДАН
15/10/2021 u 06:43 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Порески инспектори испитују токове новца у Путевима

Имајући у виду да дуже од пет година није било контроле у предузећу Путеви био је моменат и потреба да се то уради, рекао је Александар Дамјановић, в.д. директора Управе прихода

Порески инспектори почели су контролу пословања градског предузећа Путеви на чијем је челу Раденко Булатовић. То је за „Дан“ потврдио Александар Дамјановић, в.д. директора Управе прихода и царина који је истакао да су се на тај корак одлучили јер у том градском предузећу контрола није рађена дуже од пет година.

– Порески инспектор је ушао у Путеве и већ је почео контролу. Контрола пословања предузећа биће свеобухватна. Имајући у виду да дуже од пет година није било контроле у предузећу Путеви био је моменат и потреба да се то уради – казао је в.д. директора Управе прихода и царина.

Из ПГ бироа потврдили су да је у току контрола у Путевима.

– У питању је редовна пореска контрола која се спроводи за период од пет година. Сва захтијевана документација је стављена на располагање пореском инспектору – казали су из ПГ бироа.

Путеви су се љетос нашли у жижи интересовања због продаје електронских карата за јавни превоз. Главни град је контролом функционисања Система електронске карте утврдио да је дошло до разлике између броја продатих карата и уплаћених средстава по овом основу. По том основу „Дан“ је почетком септембра тражио објашњење од представника Главног града како је дошло до мањка у каси од продаје електронских карата. Одговоре смо тражили од директора Путева Раденка Булатовића, секретарке за саобраћај Лазареле Калезић, али и од директора ЦИС-а Џемала Лекића. Међутим, умјесто одговора Главни град се тада огласио саопштењем у којем је назначено да је градоначелник Иван Вуковић поднио кривичну пријаву против НН лица због злоупотребе службеног положаја у привредном пословању.

– Редовном контролом функционисања Система електронске карте утврђено jе да jе дошло до разлике између броjа продатих карата и уплаћених новчаних средстава по овом основу. Главни град jе одмах по приjему обавjештења од стране лица коjа су задужена за контролу система, наложио Служби за унутрашњу ревизиjу да изврши контролу пословања. Након спроведене процедуре Службе за унутрашњу ревизиjу, потврђена jе наша сумња да постоjи мањак новчаних средстава приходованих по основу продаjе електронских карата за jавни превоз. Након приjема званичног налаза Службе градоначелник Главног града jе поднио приjаву за кривично дjело злоупотреба службеног положаjа у привредном пословању против непознатог учиниоца кривичног дjела. Служба за унутрашњу ревизиjу, у наредном кораку, даће препоруку на коjи начин ће се, а до окончања поступка, надокнадити недостаjућа средства. Систем електронске карте jе потврдио да jе ефикасан контролни механизам, захваљуjући коjем се у сваком тренутку може утврдити начин располагања средствима Главног града. Оваj систем нам jе, на прецизан начин, омогућио увид у пословање превозника коjи обављаjу jавну функциjу, што jе помогло приликом креирања новог модела jавног превоза, а чиjу имплементациjу очекуjемо у наредном периоду – саопштили су почетком септембра из ПГ биро.

Након што се појавио мањак у каси дошло је и до мимоилажења око продаје карата између превозника и Главног града. Тако су 31. августа аутобуски превозници почели да продају своје електронске мјесечне карте, а упоредо са тим то исто радио је и Главни град.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 09:40