/ -
05/10/2024 u 11:39 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Preporuka CDPR-a za rano otkrivanje raka dojke: Ultrazvučni pregled jednom godišnje

Ultrazvučni pregled dojki jednom godišnje je preporuka za rano otkrivanje raka dojke za mlađe žene i trudnice, dok je preporuka da žena nakon 40. godine života, u skladu sa anamnezom i u dogovoru sa radiologom, uradi mamografiju, preporuka je Crnogorskog društva za borbu protiv raka, povodom oktobra, mjeseca prevencije raka dojke.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od prije dvije godine, kako navode iz CDPR-a, u svijetu je registrovano oko 2,3 miliona novih slučajeva i oko 670 hiljada umrlih od raka dojke.

– Prema procjenama Globocan-a, međunarodne organizacije koja prati incidence obolijevanja, za 2022. godinu broj novih slučajeva raka dojke kod žena u Crnoj Gori iznosio 416 od ukupno 2.739 novih slučajeva raka kod oba pola. Takođe, prema procjenama Globocan-a broj umrlih osoba od raka dojke iste godine je bio 154. Najmanje osoba umrlih od kancera dojke u ovom stoljeću je bilo 2003. godine, a to su 62 osobe. Podatak za 2015. godinu, posljednju godinu za koju su dostupni zvanični podaci u našoj zemlji je da je umrlo 110 osoba, dok su 2021. godine po nezvaničnim podacima to bile 123 osobe – navode iz CDPR-a. 

Ukazuju da je u porastu broj umrlih muškog pola. 

– Za pojavu raka dojke postoje određeni faktori rizika, kao što su pol, starost, porodična i lična istorija bolesti, rana prva menstruacija i kasna menopauza. Takođe, tu su i drugi faktori rizika kao što su - žene koje nijesu rađale ili su prvi porođaj imale nakon 30. godine života, žene koje nijesu bile u mogućnosti da doje djecu, upotreba hormonske terapije, loše životne navike, kao prekomjerna tjelesna težina, nedovoljna fizička aktivnost i prekomjerna konzumacija duvana i alkohola. Daleko najbolja šansa za izlječenje je rano otkriti kancer dojke – poručuju iz CDPR-a. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
CDPRRAK DOJKE
05. oktobar 2024 11:39