/ -
21/10/2024 u 14:31 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Projekat "Držimo te za ruku": Besplatan pregled dojki u Zeti

Besplatni pregledi počinju danas u prostorijama Opštine od 15 časova. Pregled traje samo 15 minuta i bezbolan je i može da vam spasi život, rekla je Marijana Nedović Radulović

U Opštini Zeta po prvi put počela je realizacija projekta "Držimo te za ruku" autorke Milene Đerković, koja podrazumijeva besplatne eho preglede dojki. Opština je adaptirala prostorije u kojima od danas u 15 časova počinju pregledi i otvorila liniju za prijavljivanje. Autorka projekta Milena Đergović kazala je da već tri godine daju sve od sebe da na prvom mjestu obezbijede što veći broj besplatnih pregleda za građanske, ali prije svega da pronesu glas da je kancer dojke zaista izlečiv sada već u oko 100 posto slučajeva ukoliko se otkrije na vrijeme.

– Oktivanje kancera dojke na vrijeme život znači. Možemo da spasimo svoj život samo ako jednom godišnje odemo na pregled koji traje 15 minuta i koji ništa ne boli. Ja sam onkološka pacijentkinja koja je imala tu sreću da prije tri godine na vrijeme otkrije kancer dojke i od tada sve što radim i živim jeste da sve građanke Crne Gore, koje nažalost moraju da iskuse kancer dojke, presretnu tu bolest na vrijeme kao i ja i da dobiju šansu da žive. Neću stati dok preventivni prpegledi u Crnoj Gori ne budu standard. Na moju sreću smo u Zeti. Smatram da u Zeti žive one rijetke žene "kuće" koje na svojim plećima nose domaćinstva, mnogobrojne porodice, koje o svakome i svemu brinu na poseban način, a najmanje o sebi i zdravlju. Nadam se da će doći u što većem broju i da će početi da brinu o sebi - rekla je Đergović.

Ona je istakla da oni ne ispuštaju ruku ženama kod kojih se pojavi neka nepravilnost na pregledu.

– Svaka od njih u najkraćem mogućem roku biće usmjerena na mamografiju, magnet, biopsiju, psihološku podršku, sve što doktor Mladen Filipović ocijeni da je potrebno - kaže Đergović.

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović kazao je da podržava ovaj projekat, te da mu je drago što su žene Zete već počele da se prijavljuju.

– Pozivamo sve privrednike sa naše teritorije da se uključe i doniraju ovoj humanitarnoj organizaciji. Mi smo opredijelili neka sredstva za ovaj projekat, jer nam je najbitnije da se sve žene besplatno pregledaju. Pozivam sugrađanke da se masovno odazovu pozivu i iskoriste akciju koja im je od pomoći u ranom otkrivanju kancera dojke i na taj način spase život - kazao je Asanović.

Sekretarijata za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Marijani Nedović Radulović kazala je da je Opština obezbijedila uslove za sprovođenje kampanje, jer je njihov cilj da na najbolji mogući način brinu i posvete ženama podižući svijest o prevenciji kancera dojke.

– Prijatno smo iznenađeni brojem žena koje se svakodnevno prijavljuju na preventivni rpegled i pokazuju odlučnost da brinu o svom zdravlju, a samim tim i o svojim najbližima. Mislim da skoro nema porodice koja nema neka posredna ili neposredna iskustva kako je boriti se sa ovom opakom bolešču. Znam koliko je važno da naše majke, bake, sestre, kćerke brinu o sebi, da blagovremeno odu na preglede i imaju podršku svojih najbližih. Znajući sve to Opština je otvorila liniju i naš telefon neprestano zvoni. To govori da imamo osviješćene i pametne djevojke i žene, a naša misija je, i biće, kontinuirani podsticaj prevencije bolesti zdravstvene zaštite za zdravo društvo, zdrave i bezbrižne građane. Besplatni pregledi počinju danas u prostorijama Opštine od 15 časova. Pregled traje samo 15 minuta i bezbolan je i može da vam spasi život. Zato pozivam žene da se pregledaju kako bi dugo ostale zdrave sebi, djeci i najbližima - poručila je Nedović Radulović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 15:16