фото: Подгорица.ме / - фото: Подгорица.ме
22/09/2021 u 17:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проjекти Главног града представљени на радионици о паметноj енергиjи за паметне градове

У оквиру радионице представљен jе концепт паметних електроенергетских мрежа с новом парадигмом дистрибутивне мреже, али jе и указано на изазове коjе електромобилност представља за постоjећи систем

На међународноj радионици „Паметни градови као дио дигиталне економиjе“  Главни град Подгорица представио jе активности коjе спроводи у области е-мобилности и одрживог превоза у складу с Планом одрживе одрживе урбане мобилности (СУМП). 

Радионица jе дио проjекта „Паметна енергетска заjедница за паметни град“ финансираног из ЕУ Програма регионалне сарадње Италиjе, Албаниjе и Црне Горе  с циљем промовисања иновативних пракси и алата за смањење емисиjе угљен-диоксида и побољшање енергетске ефикасности у jавном сектору, на териториjи Црне Горе спроводи Универзитет „Медитеран“ из Подгорице у партнерству с Универзитетом „Исмаил Ћемали“ из Валоне и Националним удружењем занатиjа из Лећеа у Италиjи.

Учесницима радионице представљени су проjекти модернизациjе линиjског градског превоза, израде дигиталног катастра саобраћаjница, изградње инфраструктуре за коришћење возила на електрични погон и паметно паркирање, подстицања активних видова превоза кроз субвенционисање набавке бицикала и електричних скутера, те рационализациjе употребе путничких аутомобила. 

У оквиру радионице представљен jе концепт паметних електроенергетских мрежа с новом парадигмом дистрибутивне мреже, али jе и указано на изазове коjе електромобилност представља за постоjећи систем. Разговарано jе о примjерима добре праксе, те потреби повезивања академске заjеднице и релевантних заинтересованих страна у области коришћења обновљивих извора енергиjе и рjешења за паметне градове. 

Основни циљеви овог проjекта су повећање свиjести о значаjу коришћења обновљивих извора енергиjе у циљу повећања енергетске ефикасности и смањења емисиjе штетних гасова и покретање инициjатива за примjену ЕУ стандарада у овоj области у jавном и приватном сектору.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:41