/ Протест рибара јуче на Врањини, фото: Иван Петровић
08/06/2021 u 07:10 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Протест на Врањини: Траже дозволу да рибаре чамцима са јачим моторима

У Министарству капиталних инвестиција рибарима обећано да ће до измјене Закона о сигурности пловидбе наћи прелазно рјешење

Риболовци су јуче ујутро организовали мирни протест на Врањини тражећи да им се за риболов на Скадарском jезеру дозволи да користе чамце са моторима jачим од 10 коњских снага колико jе предвиђено након измjена Закона о сигурности пловидбе. Они су указали да их свакодневно кажњава Пловна јединица, а да немају намјеру да возе чамце са слабијим моторима, јер су небезбједни. Након протеста у току дана рибари су имали састанак у Министарству капиталних инвестиција, у чијој је надлежности саобраћај, гдје им је обећано да ће наћи неко прелазно рјешење док се закон не промијени.

– То прелазно рјешење нијесмо договорили. Речено нам је да ће наш проблем бити ријешен ускоро када се буде мијењао закон. Дјелимично смо задовољни јер ће у измјене бити уврштени само риболовци и власници туристичких бродова, али не и спортисти – рекао је Никола Вујановић, риболовац.

image
Никола Вујановић, фото: Иван Петровић

Он истиче да овај закон није могао бити донијет без консултације са рибарима. Вујановић има чамац са мотором од 40 коњских снага и мора га користити упркос казнама.

– Већ неколико дана кажњавају рибаре по језеру, али то раде селективно. Неко треба да нас заштити. Створила се лоша слика о рибарима због појединаца, а нама је ово једини начин да зарадимо. Нека неко дође из министарства да се провоза са нама када су вјетрови и да виде да ли нам је доста мотор мањи од 10 коњских снага – каже Вујановић.

Бобану Петровићу написана је пријава због мотора веће снаге.

image
Бобан Петровић, фото: Иван Петровић

– Лучка капетанија ми региструје чамац и мотор, а Пловна јединица не да да возим. То није логично. Други мотор немам. Нека нас пусте да живимо. Стари наши су користили два весла. Изгледа да хоће и нас да врате у то вријеме – каже Петровић.

Подршка из Националног парка

Директор Националног парка Скадарско језеро Александар Булатовић истиче да је за спровођење закона и контролу пловила надлежна полиција.

– Незадовољство рибара је оправданo, а НП Црне Горе ће већ ове недјеље послати Скупштини Црне Горе иницијативу да се члан закона промијени и омогући сигурно и законом утемељено коришћење пловила на Скадарском језеру – каже Булатовић.

Он наводи да су Национални паркови отворени за сарадњу са риболовним удружењима и свима који дjеловање и пословање везују за простор националног парка.

Подршку риболовцима из Зете дао је и Сафет Фрључкић из Риболовног друштва Малесија.

image
Сафет Фрључкић, фото: Иван Петровић

– Они нијесу свјесни шта нам раде. Људи једва прехрањују породице, а они доносе неке нелогичне прописе. На Скадарском језеру дува девет вјетрова, а они се не могу предвидјети. Са овим законом потписали су нам смртну казну. Само је питање дана када ће се неко утопити, јер људи не могу да побјегну од вјетра са чамцима чији је мотор слабији од 10 коњских снага – каже Фрључкић.

Катарина Бурзановић, в.д генералног директор Директората за рибарство у Министарству пољопривреде, саопштила је да је Закон о сигурности пловидбе у надлежности Министарства капиталних инвестиција.

– Законом о Националним парковима Црне Горе поред осталих забрана усмjерених на заштити природних добара, утврђена jе и забрана коришћења пловила са мотором jачине преко 10 коњских снага, осим за потребе органа државне управе. Та законска одредба може бити реалан проблем за привреднике који се баве туристичким превозом и рибаре. У плану jе састанак са представницима Министарства капиталних инвестициjа у што краћем року, како би риjешили проблем. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде подржава рибаре, jер сматрамо да jе то jедна од привредних грана коjа jе усмjерена на побољшању и jачању животног стандарда породица, али да активности коjе обављаjу рибари не доводе до угрожавања рибљног фонда. Због тога смо раниjе иницирали формирање радне групе за сузбиjање незаконитог риболова, коjа ће ускоро наставити са радом – истиче Бурзановић. А.Д.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:44