Адвокати ће као и сви плаћати накнаду / фото: Ненад Мандић
26/07/2021 u 09:40 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секретаријат за саобраћај: Адвокати морају плаћати коришћење путева

Уколико се усвоји оваква одлука она не може да се примијени за адвокатске канцеларије из разлога што се не ради о комерцијалној дјелатности већ о пружању правне помоћи, сматра Бојана Бошњак, адвокат

Адвокатске канцеларије не могу бити ослобођене плаћања накнаде за коришћење општинских путева, став је Секретаријата за саобраћај. Неплаћање ове накнаде тражила је Адвокатска комора Црне Горе током јавне расправе о нацрту одлуке о накнадама за коришћење општинских путева.

–Из табеле 1 члана 17 став 1 нацрта одлуке треба брисати дио "адвокатске канцеларије", имајући у виду да предвиђање плаћања накнаде за коришћење општинских путева за адвокатске канцеларије није у складу са Уставом и законима којима се регулише адвокатска дјелатност – сугестија је Адвокатске коморе Црне Горе.

Дјелимично је прихваћена сугестија Адвокатске коморе да се приликом издраде одлуке испоштује критеријум површине објекта, као и да се предвиде додатни критеријуми, у првом реду критеријум висине нето прихода обвезника, те фактички приступ одређеној категорији пута.

Сугестију је доставила и Бојана Бошњак, адвокат.

– Уколико се усвоји оваква одлука она не може да се примијени за адвокатске канцеларије из разлога што се не ради о комерцијалној дјелатности већ о пружању правне помоћи – сматра Бојана Бошњак.

Међутим, Секретаријат за саобраћај одбио је њену сугестију.

Секретаријат за саобраћај није прихватио ни примједбу адвоката Митра Шушића који се жалио на члан 17 ове одлуке који прописује годишњи износ накнаде за адвокатске канцеларије.

–Адвокати пружају услуге које су ближе одређене у члану 3 Закона о адвокатури. За пружену услугу адвокати наплаћују награду за рад у складу са адвокатском тарифом. Члан 17 Закона о адвокатури прописује да адвокат има адвокатску канцеларију која мора имати истакнуту таблу, која садржи назив "адвокат" и име и презиме адвоката. Адвокат пружа правну помоћ по правилу у својој адвокатској канцеларији, осим послова заступања. У кодексу професионалне етике адвоката, у одјељку VII "Забрана рекламирања" наводи се између осталог да "адвокат не смије да нуди своје услуге нити да стиче клијенте на нечастан и недопуштен начин". Правна тековина Европске уније која се односи на преговарачко поглавље 3 - право оснивања предузећа и слобода пружања услуга, адвокатске услуге разматра кроз слободу пружања услуга. Имајући у виду, сматрамо да адвокати не треба да буду обвезници одлуке о накнадама за коришћење општинских путева – пише у сугестији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 15:03